Zdrava Srbija Instagram

Органска производња Влашца


Повртарство, 24.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Влашац је вишегодишњи лук који се брзо бокори и већ у првој години образује 30 - 40 биљака.Има нежне, укусне листове, издужену лажну луковицу и прелепе ружичасте или беличасто плаве цвасти.Влашац успева на сунчаном месту.

Влашац је лепа лисната биљка висока 15-35 центиметара с малом и слабо израженом луковицом. Из луковице избија густ сноп уских и цевастих листова плавозелене боје. Стабљика је врло слична листовима и током маја и јуна на њеним врховима развијају се црвени или љубичасти цветови.

Гаји се директном сетвом семена, расадом и дељењем бусена. Сеје се у току априла и маја а расађује од маја до краја јуна. Сади се више биљака у бокору на растојању 20 - 30 cm. У току вегетације листови се режу 4 - 5 пута, а највећи принос је треће и четврте године.

Крајем новембра бусен се извади и пресади у одговарајућу саксију, залије и пренесе на прозор или терасу. Врло брзо развијају се нови листови у току целе зиме и дају укусну салату богату витамином C.
Принос влашца у првој години је 1,0 - 1,5 kg на 1 m, а треће и четврте достиже до 3,0 kg.

Влашац има благи укус који подсећа на бели лук, употребљава се у комбинацији са другим зачинским биљкама, додаје се пикантним јелима, салатама, преливима за салату као и намазима. Употребљава се и као декорација на јелима.
Немања Константиновић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca