Zdrava Srbija Instagram

Organska proizvodnja Vlašca


Povrtarstvo, 24.11.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVlašac je višegodišnji luk koji se brzo bokori i već u prvoj godini obrazuje 30 - 40 biljaka.Ima nežne, ukusne listove, izduženu lažnu lukovicu i prelepe ružičaste ili beličasto plave cvasti.Vlašac uspeva na sunčanom mestu.

Vlašac je lepa lisnata biljka visoka 15-35 centimetara s malom i slabo izraženom lukovicom. Iz lukovice izbija gust snop uskih i cevastih listova plavozelene boje. Stabljika je vrlo slična listovima i tokom maja i juna na njenim vrhovima razvijaju se crveni ili ljubičasti cvetovi.

Gaji se direktnom setvom semena, rasadom i deljenjem busena. Seje se u toku aprila i maja a rasađuje od maja do kraja juna. Sadi se više biljaka u bokoru na rastojanju 20 - 30 cm. U toku vegetacije listovi se režu 4 - 5 puta, a najveći prinos je treće i četvrte godine.

Krajem novembra busen se izvadi i presadi u odgovarajuću saksiju, zalije i prenese na prozor ili terasu. Vrlo brzo razvijaju se novi listovi u toku cele zime i daju ukusnu salatu bogatu vitaminom C.
Prinos vlašca u prvoj godini je 1,0 - 1,5 kg na 1 m, a treće i četvrte dostiže do 3,0 kg.

Vlašac ima blagi ukus koji podseća na beli luk, upotrebljava se u kombinaciji sa drugim začinskim biljkama, dodaje se pikantnim jelima, salatama, prelivima za salatu kao i namazima. Upotrebljava se i kao dekoracija na jelima.
Nemanja Konstantinović dipl.ing.Bookmark and Share

Mala Pijaca