Zdrava Srbija Instagram

Хајдучка трава у органској и биодинамичкој пољопривреди


Повртарство, 09.12.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У народу је биљка Хајдучку трава ( Achillea millefolium ) позната и као столисник, хајдучица, пурја трава, пурњак, куница, месечина, куњи реп, језичец, спориш. Широко распрострањена у нашим крајевима, расте на ивицама ораница, сунчаним обронцима, пашњацима, поред путева. За свој развој бира тло које је суво или умерено влажно. Пошто насељава тла која су сиромашна хранљивим материјама, показатељ је недостатка азота и других хранива у тлу.

Може се узгајати и плантажно, није захтевна биљка. На истом месту може расти и до пет година.Вишегодишња је биљка чији је корен пузећи ризом . Презимљава у форми розете, а препознатљива је по својим многобројним листовима који су густо збијени, перасто раздељени у многобројне фине листиће. Стабљика је висока 30-70 cm. Многобројни цветови, најчешће беле боје, су скупљени у равни цват на врху стабљике.

Угодног је мириса, а цвета јуни-октобар. Бeре се у фази пуног цветања током јуна, јула и делом августа, цвет са стабљиком дужине до 15 cm или само цват са стабљиком дужине 2 cm. Хајдучка трава се суши повезана у мале букетиће на месту с пуно промаје или у сушарама. Сува биљка је ароматичног мириса. Чува се у папирним врећама и картонским кутијама у сувим и хладним просторијама заштићена од светлости до 1,5 годинe.

Поред својих лековитих својстава хајдучкa травa се веома често користи у органској и биодинамичкој пољопривреди, где се од ње припремају бројни препарати за заштиту гајеног биља. Биљка привлачи инсекте опрашиваче у врт, првенствено пчеле и бумбаре. Одлична је медоносна биљка . Природни је репелент који одбија мраве, бубе, муве и комарце.

Од хајдучке траве се прави одличан препарат којим се уклањају биљне ваши . Узме се 1kg осушених цветова хајдучке траве и прелије са 2l кључале воде и остави око 40 минута. Добијену течност треба разблажити са 10l воде и оставити да стоји на тамном месту два дана.

За припрему препарата за прихрану биља и заштиту од штеточина, прикупљену хајдучку траву треба потопити у воду и оставити да ферментира 1,5 до две недеље. Ако се користи за прихрану, треба добијену течност разредити са водом у односу 1:10, а за спреј разблажити у односу 1: 5. Одличан је и као додатак компосту, инхибира раст лоших бактерија. Богат је многим минералним материјама, калцијумом, калијумом, гвожђем и другим вредним елементима.


Биодинамичка пољопривреда - хајдучка трава за препарат 502

Овај препарат се припрема од осушених цветова хајдучке траве и бешике дивљег јелена. Цветови хајдучке траве се беру по сунчаном времену потпуно расцветани, а затим се суше. У пролеће следеће године осушене цветове хајдучке траве мало навлажити чајем од врхова младе хајдучке траве који се припрема тако што се млада хајдучка трава прелије кључалом водом и остави 20 минута. Сува бешика јелена се неколико минута мочи у кишници и затим се одсече врх бешике да би се добио мали отвор кроз који се у мехур убацује навлажена хајдучка трава. Пун мехур је округлог облика, треба га завезати канапом и обесити на сунчано и промајно место. Мехур је мрежом потребно заштитити од птица.

У јесен, током септембра се овако припремљен мехур закопава у земљу на 30 cm дубине. Рупу у коју планирамо ставити мехур треба обложити свежим гранама од зове, који штите мехур од мишева. Овако закопан мехур оставити до следећег пролећа. Код ископавања, током априла треба бити пажљив јер се мехур највећим делом распао. Овај препарат је одличан као купка за семе траве и ражи.

Узети малу кашичицу за кафу ове смесе и мешати у 3l млаке воде око 5 минута. Оставимо да стоји око 24 сата уз повремено мешање. Пре употребе промешати. Семе траве и ражи се навлажи овим раствором, остави да мало одстоји, просуши и сеје се.
Ранка Војновић дипл.инг


Текст преузет са https://www.agroklub.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca