Zdrava Srbija Instagram

Hajdučka trava u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi


Povrtarstvo, 09.12.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareU narodu je biljka Hajdučku trava ( Achillea millefolium ) poznata i kao stolisnik, hajdučica, purja trava, purnjak, kunica, mesečina, kunji rep, jezičec, sporiš. Široko rasprostranjena u našim krajevima, raste na ivicama oranica, sunčanim obroncima, pašnjacima, pored puteva. Za svoj razvoj bira tlo koje je suvo ili umereno vlažno. Pošto naseljava tla koja su siromašna hranljivim materijama, pokazatelj je nedostatka azota i drugih hraniva u tlu.

Može se uzgajati i plantažno, nije zahtevna biljka. Na istom mestu može rasti i do pet godina.Višegodišnja je biljka čiji je koren puzeći rizom . Prezimljava u formi rozete, a prepoznatljiva je po svojim mnogobrojnim listovima koji su gusto zbijeni, perasto razdeljeni u mnogobrojne fine listiće. Stabljika je visoka 30-70 cm. Mnogobrojni cvetovi, najčešće bele boje, su skupljeni u ravni cvat na vrhu stabljike.

Ugodnog je mirisa, a cveta juni-oktobar. Bere se u fazi punog cvetanja tokom juna, jula i delom avgusta, cvet sa stabljikom dužine do 15 cm ili samo cvat sa stabljikom dužine 2 cm. Hajdučka trava se suši povezana u male buketiće na mestu s puno promaje ili u sušarama. Suva biljka je aromatičnog mirisa. Čuva se u papirnim vrećama i kartonskim kutijama u suvim i hladnim prostorijama zaštićena od svetlosti do 1,5 godine.

Pored svojih lekovitih svojstava hajdučka trava se veoma često koristi u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi, gde se od nje pripremaju brojni preparati za zaštitu gajenog bilja. Biljka privlači insekte oprašivače u vrt, prvenstveno pčele i bumbare. Odlična je medonosna biljka . Prirodni je repelent koji odbija mrave, bube, muve i komarce.

Od hajdučke trave se pravi odličan preparat kojim se uklanjaju biljne vaši . Uzme se 1kg osušenih cvetova hajdučke trave i prelije sa 2l ključale vode i ostavi oko 40 minuta. Dobijenu tečnost treba razblažiti sa 10l vode i ostaviti da stoji na tamnom mestu dva dana.

Za pripremu preparata za prihranu bilja i zaštitu od štetočina, prikupljenu hajdučku travu treba potopiti u vodu i ostaviti da fermentira 1,5 do dve nedelje. Ako se koristi za prihranu, treba dobijenu tečnost razrediti sa vodom u odnosu 1:10, a za sprej razblažiti u odnosu 1: 5. Odličan je i kao dodatak kompostu, inhibira rast loših bakterija. Bogat je mnogim mineralnim materijama, kalcijumom, kalijumom, gvožđem i drugim vrednim elementima.


Biodinamička poljoprivreda - hajdučka trava za preparat 502

Ovaj preparat se priprema od osušenih cvetova hajdučke trave i bešike divljeg jelena. Cvetovi hajdučke trave se beru po sunčanom vremenu potpuno rascvetani, a zatim se suše. U proleće sledeće godine osušene cvetove hajdučke trave malo navlažiti čajem od vrhova mlade hajdučke trave koji se priprema tako što se mlada hajdučka trava prelije ključalom vodom i ostavi 20 minuta. Suva bešika jelena se nekoliko minuta moči u kišnici i zatim se odseče vrh bešike da bi se dobio mali otvor kroz koji se u mehur ubacuje navlažena hajdučka trava. Pun mehur je okruglog oblika, treba ga zavezati kanapom i obesiti na sunčano i promajno mesto. Mehur je mrežom potrebno zaštititi od ptica.

U jesen, tokom septembra se ovako pripremljen mehur zakopava u zemlju na 30 cm dubine. Rupu u koju planiramo staviti mehur treba obložiti svežim granama od zove, koji štite mehur od miševa. Ovako zakopan mehur ostaviti do sledećeg proleća. Kod iskopavanja, tokom aprila treba biti pažljiv jer se mehur najvećim delom raspao. Ovaj preparat je odličan kao kupka za seme trave i raži.

Uzeti malu kašičicu za kafu ove smese i mešati u 3l mlake vode oko 5 minuta. Ostavimo da stoji oko 24 sata uz povremeno mešanje. Pre upotrebe promešati. Seme trave i raži se navlaži ovim rastvorom, ostavi da malo odstoji, prosuši i seje se.
Ranka Vojnović dipl.ing


Tekst preuzet sa http://www.agroklub.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca