Zdrava Srbija Instagram

Врбин сок - природни хормон раста


Повртарство, 19.02.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Врба припада породици Salicaceae, роду Salix, којему припада око 350 врста раширених по целом свету. Дводомна је биљка, која има и мушке и женске цветове, а расте на влажним земљиштима, уз реке, баре, потоке, канале те уз рубове шума.

Богата је фитохормонима или ауксина (грч. auxein = расти), то су биљни хормони који се стварају у вршним деловима стабла, корења и гранчица, те подстићу раст корења (ризогенеза), код вегетативног размножавања, делују на раст и развој биљака подстичући биљке на интензивно цветање, регулишу различите физиолошке процесе од клијања семена па до сазревања плодова.



Врба садржи и салицилну киселину (Salicylic acid), која спречава разне бактерије и паразите те ојачава имуни систем биљке која је заливана врбиним соком.









Врбин сок је природни, еколошки хормон раста који убрзава закорењивање биљака које желимо размножити вегетативним путем. Препарат од врбе добија се када се из младих избојака врбе извуче фитохормон - биљни хормон раста. Потребно је исецкати око 100 g врбиних младих гранчица и прелити са 500 ml прокуване млаке воде. Гранчице оставити у води 24 сата па процедити. u добијену течност ставе се резнице те остављају у њој следећа 24 сата. Након тога резнице се саде у влажан супстрат или песак те прекривају најлоном или пластичном боцом којој се реже дно и скида чеп. врбиним сок се користи и код пикирања биљака, потребно је биљку накратко уронити у раствор пре пикирања.

Потребно је сачекати да резнице пусте жиле након чега се могу пресадити на стално место. Са преосталом течношћу залијте биљке, цвеће, расад.


Ивана Струње

Текст преузет са http://organskocarstvo.blogspot.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca