Zdrava Srbija Instagram

Vrbin sok - prirodni hormon rasta


Povrtarstvo, 19.02.2016.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareVrba pripada porodici Salicaceae, rodu Salix, kojemu pripada oko 350 vrsta raširenih po celom svetu. Dvodomna je biljka, koja ima i muške i ženske cvetove, a raste na vlažnim zemljištima, uz reke, bare, potoke, kanale te uz rubove šuma.

Bogata je fitohormonima ili auksina (grč. auxein = rasti), to su biljni hormoni koji se stvaraju u vršnim delovima stabla, korenja i grančica, te podstiću rast korenja (rizogeneza), kod vegetativnog razmnožavanja, deluju na rast i razvoj biljaka podstičući biljke na intenzivno cvetanje, regulišu različite fiziološke procese od klijanja semena pa do sazrevanja plodova.Vrba sadrži i salicilnu kiselinu (Salicylic acid), koja sprečava razne bakterije i parazite te ojačava imuni sistem biljke koja je zalivana vrbinim sokom.

Vrbin sok je prirodni, ekološki hormon rasta koji ubrzava zakorenjivanje biljaka koje želimo razmnožiti vegetativnim putem. Preparat od vrbe dobija se kada se iz mladih izbojaka vrbe izvuče fitohormon - biljni hormon rasta. Potrebno je iseckati oko 100 g vrbinih mladih grančica i preliti sa 500 ml prokuvane mlake vode. Grančice ostaviti u vodi 24 sata pa procediti. u dobijenu tečnost stave se reznice te ostavljaju u njoj sledeća 24 sata. Nakon toga reznice se sade u vlažan supstrat ili pesak te prekrivaju najlonom ili plastičnom bocom kojoj se reže dno i skida čep. vrbinim sok se koristi i kod pikiranja biljaka, potrebno je biljku nakratko uroniti u rastvor pre pikiranja.

Potrebno je sačekati da reznice puste žile nakon čega se mogu presaditi na stalno mesto. Sa preostalom tečnošću zalijte biljke, cveće, rasad.


Ivana Strunje

Tekst preuzet sa http://organskocarstvo.blogspot.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca