Zdrava Srbija Instagram

Уради сам – органски пестициди


Повртарство, 23.03.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Дали волите да узгајате своје сопствено поврће? Или сте можда више љубитељ цвећа? Које год биљке да негујете у својој баштици или балкону, једно је сигурно – не волите пестициде, и сваки пут када вам вашем труду запрети нека вашка или друга напаст, осећате се беспомоћно. Органска башта не може бити органска уколико морате да попрскате кромпир или нпр. патлиџан против буба-златица. Ми вам откривамо како да ваше биљке сасвим успешно заштитите а да притом не употребите ни један атом хемикалије. Све што вам је потребно јесу природни састојци који ће сасвим успешно растерати и најупорније штеточине. Органски пестициди су најбоље могуће решење, и уколико се не ради о хектарима приноса, већ о само вашој личној мини-органској баштици, тада ћете бити веома срећни када ово прочитате:


Органски пестициди – потребни састојци

За припрему домаћег органског пестицида биће вам потребне љуте папричице и бели лук и то у односу 1:1. За почетак узмите пола посуде љутих папричица, и пола посуде белог лука.
Убаците у блендер бели лук и љуте папричице и измиксајте – добићете густу пасту. Потом додајте 2 пуне посуде воде (посуде са којом сте мерили и папричице и лук) . И још мало измиксајте.

Добијену смесу преспите у пластичну или стаклену посуду (мора бити провидна) и оставите је да стоји на сунцу око 24 сата.Након што је смеса одстојала, процедите је кроз сито (како бисте отклонили све крупније делове) и како би вам остала лепа течност.

Преспите добијену течност у боцу за прскање ( у њој можете и чувати уколико вам остане органског пестицида):

После је све лако! Попрскајте своје биљке овим домаће-справљеним пестицидом, и водите рачуна да ће употреба овог пестицида бити много чешћа него када користите хемијска средства. Након кише не би било лоше да поновите прскање. Љутина из папричице и мирис белог лука, отераће и најупорније штеточине.

Уживајте у својој органској баштици. Још рецепата за органски пестицид, односно рецепт како настају органски пестициди погледајте овде https://www.wikihow.com/Make-Organic-Pesticide /
.Текст преузет са http://mojrucnirad.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca