Zdrava Srbija Instagram

Uradi sam – organski pesticidi


Povrtarstvo, 23.03.2016.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareDali volite da uzgajate svoje sopstveno povrće? Ili ste možda više ljubitelj cveća? Koje god biljke da negujete u svojoj baštici ili balkonu, jedno je sigurno – ne volite pesticide, i svaki put kada vam vašem trudu zapreti neka vaška ili druga napast, osećate se bespomoćno. Organska bašta ne može biti organska ukoliko morate da poprskate krompir ili npr. patlidžan protiv buba-zlatica. Mi vam otkrivamo kako da vaše biljke sasvim uspešno zaštitite a da pritom ne upotrebite ni jedan atom hemikalije. Sve što vam je potrebno jesu prirodni sastojci koji će sasvim uspešno rasterati i najupornije štetočine. Organski pesticidi su najbolje moguće rešenje, i ukoliko se ne radi o hektarima prinosa, već o samo vašoj ličnoj mini-organskoj baštici, tada ćete biti veoma srećni kada ovo pročitate:


Organski pesticidi – potrebni sastojci

Za pripremu domaćeg organskog pesticida biće vam potrebne ljute papričice i beli luk i to u odnosu 1:1. Za početak uzmite pola posude ljutih papričica, i pola posude belog luka.
Ubacite u blender beli luk i ljute papričice i izmiksajte – dobićete gustu pastu. Potom dodajte 2 pune posude vode (posude sa kojom ste merili i papričice i luk) . I još malo izmiksajte.

Dobijenu smesu prespite u plastičnu ili staklenu posudu (mora biti providna) i ostavite je da stoji na suncu oko 24 sata.Nakon što je smesa odstojala, procedite je kroz sito (kako biste otklonili sve krupnije delove) i kako bi vam ostala lepa tečnost.

Prespite dobijenu tečnost u bocu za prskanje ( u njoj možete i čuvati ukoliko vam ostane organskog pesticida):

Posle je sve lako! Poprskajte svoje biljke ovim domaće-spravljenim pesticidom, i vodite računa da će upotreba ovog pesticida biti mnogo češća nego kada koristite hemijska sredstva. Nakon kiše ne bi bilo loše da ponovite prskanje. Ljutina iz papričice i miris belog luka, oteraće i najupornije štetočine.

Uživajte u svojoj organskoj baštici. Još recepata za organski pesticid, odnosno recept kako nastaju organski pesticidi pogledajte ovde http://www.wikihow.com/Make-Organic-Pesticide /
.Tekst preuzet sa http://mojrucnirad.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca