Zdrava Srbija Instagram

Органска производња сочива


Повртарство, 23.03.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Семе сочива садржи око 28% беланчевина, које садрже већину аминокиселина неопходних за људску исхрану, лако су растворљиве у води и човек их лако вари. Семе се брзо раскувава и веома је укусно.

Вегетација сочива траје од 60 до 120 дана. Има неравномеран раст, у почетку вегетације, до појаве првих цветова, раст је успорен, а затим се убрзава, нарочито ако је топло и сунчано време.Цветање почиње 30 - 50 дана након ницања и траје до сазревања првих махуна.Сочиво je самооплодна биљка, дугог дана.

Младе биљке издрже мразеве до - 6°C, а угињавају на - 9°C. Сочиво има веће захтеве према води у почетку вегетације, касније не захтева пуно влаге и веома добро подноси сушу, нарочито ситносемене форме. Када је реч о земљишту нема великих захтева. Не поставља велике захтеве ни према предусеву, али земљиште не сме бити закоровљено. Основна обрада обавја се на 20 - 25 cm дубине.

Сматра се да сочиво није потребно ђубрити, осим на веома сиромашним земљиштима. Сеје се густоредо, на 10 - 12 cm међуредно, са 200 - 300 клијавих зрна, на 3 - 5 cm дубине. Сетву је најбоље обавити до 15 марта.

Жетва је најчешће двофазна. Сочиво неравномерно сазрева, па жетву треба почети када је 50% махуна у пуној зрелости. Зрно се складишти са највише 13% влаге.


Немања Константиновић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca