Zdrava Srbija Instagram

Пелетирано органско ђубриво


Повртарство, 14.04.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Како би се превладали проблеми са несташицом стајског ђубрива која је условљена смањењем сточног фонда и све мањом продукцијом стајског ђубрива, на нашем тржишту су се појавила комерцијална паковања стајског ђубрива. Његов значај је утолико већи уколико нам је позната чињеница како пелетирано стајско ђубриво у свом саставу нема, нити може имати, штетне примесе попут семена корова, патогена и штеточина.

Употребом пелетираног органског ђубрива нипошто не можемо раширити штетне коровске врсте, као што је то случај с купљеним „домаћим“ стајским ђубривом. Када се у обзир узме чињеница да се ђубриво налази у виду пелета односно малих гранула, величине 2-5 mm, постаје јасно да се тиме олакшава његова употреба на производним површинама. Другим речима, стајско ђубриво сада можемо користити једноставно и лако, слично минералним ђубривима.

На нашем тржишту можемо пронаћи три варијанте наведеног ђубрива и то: говеђе ђубриво у комбинацији с коњским, чисто кокошије ђубриво и комбинацију говеђег, коњског и минералног ђубрива. Добијање сертификата за органску производњу нужно подразумева органско ђубриво и цомпост, а како ова производња бележи брз раст последњих година, компост је данас изузетно тражен производ. Када је половином 20-тог века почела примена вештачких ђубрива и код нас је изгледало да повећање приноса у биљној производњи неће имати лимита. Нажалост, ниво нутриената који се додају кроз минерална ђубрива је достигао ону тачку после које је бескорисно додавати нове количине јер се приноси не могу повећати. Напротив, раст биљке стагнира.

У односу на ову чињеницу научници су почели да испитују нове начине за повећање приноса и здравље биљака. Сва истраживања су водила у истом правцу, према компосту (органско ђубриво). Дуго времена запостављано, органско ђубриво и компост су данас изузетно тражени и профитабилани производи. На тржишту САД органска производња пољопривредних производа у односу на све друге привредне гране бележи најбржи раст, чаки до 20% годишње!Један од захтева за добијање сертификата који верификују органску производњу је обавезна примена органских ђубрива и компоста. Поред овога компост стиче све више присталица код произвођача цвећа. Истраживања су доказала важност компоста као виталне компоненте у справљању земљишних мешавина за гајење цвећа и његове значајне улоге у спречавању разних болести. Осим тога, према последњој ЕПА регулативи (агенција за заштиту животне средине САД) ограничена је експлоатација природог тресета због контроле ерозије, а као једина квалитетна и економски исплатива алтернатива препоручује се компост који је готово са истим хемијским, физичким и биолошким својствима (Inbaret al1993.). Најновија истраживања показују да не постоји битна разлика у развоју и расту биљака када се користи компост као замена за природни тресет. Све више тржишно оријентисаних произвођача побољшава квалитет земљишта и повећава приносе користећи органско ђубриво и компост у производњи. По речима Ралфа Јургенса (Немачка), комерцијалног произвођача компоста преко 20 година, број корисника компоста је у последњих 5 година утростручен. Такође, констатовао је да 4 тоне компоста по хектару доносе веће приносе него 10 тона прегорелог стајњака или 20 тона сировог. Потребе за компостом су велике и реалне због чега ће тржиште за овим производом конитнуирано и брзо расти.Горан Павловић


Bookmark and Share

Mala Pijaca