Zdrava Srbija Instagram

Жижак - штеточина која уништава грашак


Повртарство, 27.04.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сваке године се срећемо са штетама које на грашку причињава жижак (Bruchus pisorum). Он је најзначајнија штеточина те махунарке. Код нас се жижак јавља повремено - за време топлог лета.

Грашков жижак је инсект малих телесних димензија, 4-5 mm. Његово тело је црно-браон боје са беличастим мрљама на закрилцима. Полаже јаја величине 0,8 mm, жућкастог и дугуљасто-овалног облика. Ларва жишка је светложута, дужине 6 mm, без ногу.

Грашков жижак развија једну генерацију годишње. Презимљава као имаго (одрасли инсект) у складиштима, најчеће у пукотинама зидова или у природи, у склоништу у које може да се завуче, под кореном дрвећа, односно испод осушених биљака грашка. Појављује се у пролеће, током цветања грашка. Имаго може да прелети велике површине у потрази за усевима те легуминозе. Након што се појави, овај инсект се допунски храни, а затим следи копулација и полагање јаја. Једна женка, на младе махуне, може да положи 150-200 јаја. Период полагања јаја је развучен и траје око две седмице. Након 6-10 дана јављају се прве ларве које се убушују најпре у махуну, па затим и у зрна. У зрну се налази једна ларва која га изгриза изнутра. На тај начин смањује се тржишна вредност грашка, а пошто оштећује и клицу губи се клијавост зрна. Нападнуто зрно је пуно фекалија.

Развој ларве траје 29-36 дана, а средином августа се образује лутка. Стадијум лутке траје 13-25 дана у зависности од временских услова. Читав развој жишка траје око 2 месеца. Интензитет напада одређује се прегледом 50-100 махуна пред бербу и контролом зрна у складишту. У пољу се критичним нападом сматра ако се у 25 замаха кечером (мрежа за хватање инсеката) ухвате 2-3 имага.



Превентивне мере сузбијања и спречавања појаве жишка:

- Након бербе, махуне је потребно брзо очистити, замрзнути или прерадити на неки други начин
- Биљне остатке треба уклонити с парцеле, компостирати или уништити на неки други начин јер могу да послуже као склониште за презимљавање инсеката
- Поштовати плодоред и плодосмену
- Сетва добрих суседа за грашак
- Близу грашка препоручљива је садња чили парика које својим мирисом терају одрасле инсекте грашковог жишка
- У време цветања треба третирати усев грашка одговарајућим препаратима нпр. од бувача (Pyrethrum cinerariaefolium) или препаратима направљеним од чили паприка
- Одржавање и редовно чишћење складишта
- Уколико се складишти зрело зрно, влага у њему треба да буде испод 15 %
- Потапање зрна семенског грашка у слани раствор, 30 g соли на 1 литар воде. Зрна оштећена од жишка или на неки други начин ће испливати на површину. Зрна на дну су погодна за сетву. Таква зрна треба испрати и посејати.
- Пуштање у природу паразитске осице
- Сетва отпорних сорти



Ранка Војновић дипл.инг. агрономије


Текст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca