Zdrava Srbija Instagram

Пољопривредни радови током јула


Повртарство, 29.06.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Почело је лето и биљке расту, цветају и доносе плодове. За који дан нам стиже јули - месец наставка радова, али и започињања нових радова, нове сетве и садње. Главна брига баштована у овом месецу су заливање и заштита биљака.

То је месец са највише падавина на нашим просторима, али вода брзо испарава због високе температуре и зато је потребно обезбедити добро наводњавање. Заливање вршити ујутру или после подне. Заливање током поднева може довести до ожеготина на листовима. За заливање користите воду која се мало угрејала на сунцу. Не користите преврућу воду. Врела, али и хладна вода могу изазвати шок код заливених биљака.


Радови у башти

Јули је месец у коме се наставља стална брига за поврће. Посебну пажњу треба посветити превентивним мерама у циљу спречавања појаве пламењаче (кромпир, парадајз). Биљке штитити препаратима од бакра, млека, сурутке, белог лука, црвеног лука... Бакар не користити на биљкама које су у цвату јер може довести до пропадања цвета и губитка рода. Уколико се користе бакарни препарати обратити пажњу на каренцу као и код осталих хемијских препарата.

Ово је месец у коме се бројност и разноврсност штеточина повећава. Редовним прегледима и превентивним мерама спречити настанак штета. На биљкама парадајза наставити редовно уклањање заперака. Проредити шаргарепу, першун, паштрнак, и сличне повртарске културе на одговарајући размак.

На слободним гредицама сејати и садити ниске махуне, кељ, купус, краставце, репе, ротквице, летње салате, цвеклу, мирођију, коријандер, кинески купус... Обезбедити редовно заливање како би биљкле никле и расле.

Сакупљање зимског лука, чишћење од земље и биљних остатака, сушење и складиштење. 20 дана пре вађења престати заливати лук. Карфиол заштити листовима како би се формирале беле главице без оштећења од сунца. Крајем месеца стижу за бербу киселица, рабарбара, вади се цвекла, репе које смо посејали током пролећа.

Редовно ђубрити повртнице. Могу се користит различита ђубрива:

- од пепела (70g на 1l воде),
- од дивизиме (1:10),
- од живинског ђубрива (1:20),
- NPK од коприве, гавеза и слеза,
- компостни чај и друга ђубрива.

Уз то је потребно уклањати коров и малчирати.Радови у воћњаку

Крајем јуна и почетком јула у воћњаку се врши зелена резидба. У јулу се врши и прорјеђивање плодова. Уклањати осушене и поломљене гране и гранчице. Вршити преглед воћњака и подупирати гране које су се савиле од рода.

Јагодама редовно уклањати столоне и осушене листове. Ове радње су неопходне како би јагоде формирале пупољке за следећу годину. Обављати редовне прегледе на болести и штеточине и вршити заштиту. Рано ујутро сакупљати гусенице на рибизли и огрозду. Код ђубрења смањити количину азотних ђубрива. Стабла требају развити вегетативне органе (младе гране) који ће да довољно очврсну и припреме се за зиму. Додавањем азотних ђубрива вегетативни органи би наставили са растом и не би успели одрвенити и припремити се за за зиму и страдали би од ниске температуре - дошло би до њиховог измрзавања.


Вртна језерца и рибњаци током јула

Вода у рибњаку је топлија и ствара се више храњивих материја што погодује развоју зелених алги у рибњаку. Алге кваре изглед рибњака, прекривају површину воде, спречавају раст водених биљака, смањују осветљеност и количину кисеоника што негативно утиче на рибе. Подићи ниво воде у језеру и рибњаку. Вршити и аерацију воде.


Кошење траве

Редовно косити траву. Висина кошње траве је најмање 5cm како би омогућили трави да се обнови на травњацима и ливадама. Уколико је висина кошeњa траве нижа треба обезбедити редовно заливање да би се трава обновила. На местима где се желимо решити траве висина кошње може бити нижа.


Цвеће током јула

Месец јул је време када се започиње са размножавањем перуника дељењем. Сваке 2 до 3 године перунике је потребно разделити. Вилама извадити перунике и скратити листове на 15 до 20 cm. Здраве и неоштећење ризоме пресадити. Нове биљке се саде на размак од 30 cm. Десетак дана нову биљку редовно заливати.

Јул је повољан за размножавање ружа резницама. Редовно заливати и ђубрити украсно биље, посебно цветнице.Ранка Војновић


Текст преузет са https://www.agroklub.ba/


Bookmark and Share

Mala Pijaca