Zdrava Srbija Instagram

Poljoprivredni radovi tokom jula


Povrtarstvo, 29.06.2016.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePočelo je leto i biljke rastu, cvetaju i donose plodove. Za koji dan nam stiže juli - mesec nastavka radova, ali i započinjanja novih radova, nove setve i sadnje. Glavna briga baštovana u ovom mesecu su zalivanje i zaštita biljaka.

To je mesec sa najviše padavina na našim prostorima, ali voda brzo isparava zbog visoke temperature i zato je potrebno obezbediti dobro navodnjavanje. Zalivanje vršiti ujutru ili posle podne. Zalivanje tokom podneva može dovesti do ožegotina na listovima. Za zalivanje koristite vodu koja se malo ugrejala na suncu. Ne koristite prevruću vodu. Vrela, ali i hladna voda mogu izazvati šok kod zalivenih biljaka.


Radovi u bašti

Juli je mesec u kome se nastavlja stalna briga za povrće. Posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim merama u cilju sprečavanja pojave plamenjače (krompir, paradajz). Biljke štititi preparatima od bakra, mleka, surutke, belog luka, crvenog luka... Bakar ne koristiti na biljkama koje su u cvatu jer može dovesti do propadanja cveta i gubitka roda. Ukoliko se koriste bakarni preparati obratiti pažnju na karencu kao i kod ostalih hemijskih preparata.

Ovo je mesec u kome se brojnost i raznovrsnost štetočina povećava. Redovnim pregledima i preventivnim merama sprečiti nastanak šteta. Na biljkama paradajza nastaviti redovno uklanjanje zaperaka. Prorediti šargarepu, peršun, paštrnak, i slične povrtarske kulture na odgovarajući razmak.

Na slobodnim gredicama sejati i saditi niske mahune, kelj, kupus, krastavce, repe, rotkvice, letnje salate, cveklu, mirođiju, korijander, kineski kupus... Obezbediti redovno zalivanje kako bi biljkle nikle i rasle.

Sakupljanje zimskog luka, čišćenje od zemlje i biljnih ostataka, sušenje i skladištenje. 20 dana pre vađenja prestati zalivati luk. Karfiol zaštiti listovima kako bi se formirale bele glavice bez oštećenja od sunca. Krajem meseca stižu za berbu kiselica, rabarbara, vadi se cvekla, repe koje smo posejali tokom proleća.

Redovno đubriti povrtnice. Mogu se koristit različita đubriva:

- od pepela (70g na 1l vode),
- od divizime (1:10),
- od živinskog đubriva (1:20),
- NPK od koprive, gaveza i sleza,
- kompostni čaj i druga đubriva.

Uz to je potrebno uklanjati korov i malčirati.Radovi u voćnjaku

Krajem juna i početkom jula u voćnjaku se vrši zelena rezidba. U julu se vrši i prorjeđivanje plodova. Uklanjati osušene i polomljene grane i grančice. Vršiti pregled voćnjaka i podupirati grane koje su se savile od roda.

Jagodama redovno uklanjati stolone i osušene listove. Ove radnje su neophodne kako bi jagode formirale pupoljke za sledeću godinu. Obavljati redovne preglede na bolesti i štetočine i vršiti zaštitu. Rano ujutro sakupljati gusenice na ribizli i ogrozdu. Kod đubrenja smanjiti količinu azotnih đubriva. Stabla trebaju razviti vegetativne organe (mlade grane) koji će da dovoljno očvrsnu i pripreme se za zimu. Dodavanjem azotnih đubriva vegetativni organi bi nastavili sa rastom i ne bi uspeli odrveniti i pripremiti se za za zimu i stradali bi od niske temperature - došlo bi do njihovog izmrzavanja.


Vrtna jezerca i ribnjaci tokom jula

Voda u ribnjaku je toplija i stvara se više hranjivih materija što pogoduje razvoju zelenih algi u ribnjaku. Alge kvare izgled ribnjaka, prekrivaju površinu vode, sprečavaju rast vodenih biljaka, smanjuju osvetljenost i količinu kiseonika što negativno utiče na ribe. Podići nivo vode u jezeru i ribnjaku. Vršiti i aeraciju vode.


Košenje trave

Redovno kositi travu. Visina košnje trave je najmanje 5cm kako bi omogućili travi da se obnovi na travnjacima i livadama. Ukoliko je visina košenja trave niža treba obezbediti redovno zalivanje da bi se trava obnovila. Na mestima gde se želimo rešiti trave visina košnje može biti niža.


Cveće tokom jula

Mesec jul je vreme kada se započinje sa razmnožavanjem perunika deljenjem. Svake 2 do 3 godine perunike je potrebno razdeliti. Vilama izvaditi perunike i skratiti listove na 15 do 20 cm. Zdrave i neoštećenje rizome presaditi. Nove biljke se sade na razmak od 30 cm. Desetak dana novu biljku redovno zalivati.

Jul je povoljan za razmnožavanje ruža reznicama. Redovno zalivati i đubriti ukrasno bilje, posebno cvetnice.Ranka Vojnović


Tekst preuzet sa http://www.agroklub.ba/Bookmark and Share

Mala Pijaca