Zdrava Srbija Instagram

Савети за заштиту вашег врта


Повртарство, 16.07.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сваким даном, све више вас, јављате ми се са питањима око заштите парадајза и паприке које су већ напале штеточине и болештине. Киша па високе температуре па опет киша сигурне су убице за ове тропске биљке, које једино здраво расту на сувом ваздуху обожавајући притом влагу у тлу.

Задњих недеља, након обилних киша температуре преко 30°C погодовале су развоју плесни, пепелнице и оне најгоре пламењаче. На жалост, ако је болест већ добро захватила биљку, што се може видети сушењем неколико доњих листова (говорим о пламењачи) спаса јој нема. На вама је једино да уберете плодове који се још убрати дају и искористите их. Оставити зелене плодове да дозре у овом случају има, али и нема баш претерано смисла, јер ако је биљка заражена и плодови ће врло брзо трунути.

НАПОМЕНА: из заражене биљке никако не смете чувати семе, јер ћете следеће године болест још у већој мери пренети у врт.

Биљни приправци попут коприве, гавеза или млека, једино су имали смисла на самом почетку када још болести није било на видику. Наиме, споменути биљни чајеви јачају биљку и штите је од појаве болести и штеточина, али је не лече у већ поодмаклом стадијуму. На жалост, ту неће помоћи ни готови приправци, били они хемија или не, јер болест је ту. Они јачи могу болест на кратко одгодити, али је неће зауставити.

Прскање биолошким приправцима, били они варијанта кућне израде или куповни, пожељни су јер их можете користити током целе сезоне, а због свог благотворног деловања, прскати их можете и када се заметну плодови. С оним мало јачим (лично сам их користила ове године да предухитрим болести), онима на бази бакра (НАПОМЕНА: одређене количине бакра дозвољене су у еколошкој производњи), биљку прскате пре заметања плодова.Апропо бакра, увек се сетим приче суседа како је његова мама (а он има 70+год) парадајз увек прскала приправцима на бази бакра и никад није имала проблема с болестима, јер једноставно није си могла приуштити да јој цели род пропадне.

Приправци за заштиту делују по принципу да јачају биљку (да се разумемо, не постоји стаклено звоно које ће их заштитити), чиме она постаје знатно отпорнија на болести и штеточине.

Са штеточинама у облику буба је друга прича... Њих можете решити, односно истребити, али морате бити упорни. Кромпирове златице, разноразне муве или ваши, све се то да решити, али наравно ако су у почетној фази. На вама је да свакодневно прегледате биљке и да на време уочите њихову појаву, јер кад се једном намноже, тешко да ћете их се решити.

И за крај, не заборавите малчирати биљке, смањићете испаравање влаге из тла, а то ће увелике помоћи да се задржи сув ваздух у подручју листова, а влага око корена.

Ето, надам се да сам вам помогла. Сретно с узгојем!


Марица Вртларица


Bookmark and Share

Mala Pijaca