Zdrava Srbija Instagram

Saveti za zaštitu vašeg vrta


Povrtarstvo, 16.07.2016.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareSvakim danom, sve više vas, javljate mi se sa pitanjima oko zaštite paradajza i paprike koje su već napale štetočine i boleštine. Kiša pa visoke temperature pa opet kiša sigurne su ubice za ove tropske biljke, koje jedino zdravo rastu na suvom vazduhu obožavajući pritom vlagu u tlu.

Zadnjih nedelja, nakon obilnih kiša temperature preko 30°C pogodovale su razvoju plesni, pepelnice i one najgore plamenjače. Na žalost, ako je bolest već dobro zahvatila biljku, što se može videti sušenjem nekoliko donjih listova (govorim o plamenjači) spasa joj nema. Na vama je jedino da uberete plodove koji se još ubrati daju i iskoristite ih. Ostaviti zelene plodove da dozre u ovom slučaju ima, ali i nema baš preterano smisla, jer ako je biljka zaražena i plodovi će vrlo brzo trunuti.

NAPOMENA: iz zaražene biljke nikako ne smete čuvati seme, jer ćete sledeće godine bolest još u većoj meri preneti u vrt.

Biljni pripravci poput koprive, gaveza ili mleka, jedino su imali smisla na samom početku kada još bolesti nije bilo na vidiku. Naime, spomenuti biljni čajevi jačaju biljku i štite je od pojave bolesti i štetočina, ali je ne leče u već poodmaklom stadijumu. Na žalost, tu neće pomoći ni gotovi pripravci, bili oni hemija ili ne, jer bolest je tu. Oni jači mogu bolest na kratko odgoditi, ali je neće zaustaviti.

Prskanje biološkim pripravcima, bili oni varijanta kućne izrade ili kupovni, poželjni su jer ih možete koristiti tokom cele sezone, a zbog svog blagotvornog delovanja, prskati ih možete i kada se zametnu plodovi. S onim malo jačim (lično sam ih koristila ove godine da preduhitrim bolesti), onima na bazi bakra (NAPOMENA: određene količine bakra dozvoljene su u ekološkoj proizvodnji), biljku prskate pre zametanja plodova.Apropo bakra, uvek se setim priče suseda kako je njegova mama (a on ima 70+god) paradajz uvek prskala pripravcima na bazi bakra i nikad nije imala problema s bolestima, jer jednostavno nije si mogla priuštiti da joj celi rod propadne.

Pripravci za zaštitu deluju po principu da jačaju biljku (da se razumemo, ne postoji stakleno zvono koje će ih zaštititi), čime ona postaje znatno otpornija na bolesti i štetočine.

Sa štetočinama u obliku buba je druga priča... Njih možete rešiti, odnosno istrebiti, ali morate biti uporni. Krompirove zlatice, raznorazne muve ili vaši, sve se to da rešiti, ali naravno ako su u početnoj fazi. Na vama je da svakodnevno pregledate biljke i da na vreme uočite njihovu pojavu, jer kad se jednom namnože, teško da ćete ih se rešiti.

I za kraj, ne zaboravite malčirati biljke, smanjićete isparavanje vlage iz tla, a to će uvelike pomoći da se zadrži suv vazduh u području listova, a vlaga oko korena.

Eto, nadam se da sam vam pomogla. Sretno s uzgojem!


Marica VrtlaricaBookmark and Share

Mala Pijaca