Zdrava Srbija Instagram

Како приволети произвођача да се окрене органској производњи


Повртарство, 01.09.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Већина пестицида су намењени за сузбијање разних болести и штеточина у биљној пољопривредној производњи. Може се рећи да не постоји ниједан производ који је конвенционално гајен, а да није третиран пестицидима. Да ли наша деца морају да једу такве пољопривредне производе.

Група супстанци које се могу наћи у намирницама које користи човек и представља потенцијалну, а најчешће и реалну опасност по њега, свакако јесу пестициди. Они се наменски користе да би се очувало здравље биља и обезбедили квалитетни биљни производи.

Шта је мање штетно по здравље људи?

Питање је да ли је већа штета од пропадања производа због штеточина и болести које нападају биљку или од те количине пестицида? Штета од пестицида би могла бити занемарљива кад радимо по "доброј пољопривредној пракси", што подразумева да се пестициди користе наменски и примењују у тачно одређено време и у одређеним количинама. Реалан проблем код нас, кад су у питању остаци пестицида, јесте понашање произвођача. Није редак случај да се воће и поврће третира много чешће него што је прописано. Зато се пољопривредном произвођачу мора указивати на неправилно коришћење.

Поврће и воће из пластеника је реално најугроженије када је реч о остацима пестицида, јер се оно бере свака 2-3 дана. Такође, период бербе у пластенику траје два до три месеца и готово је немогуће да се не врши третирање пестицидима. Са овим напред наведеним увиђамо да приликом конзумирања ипак уносимо и један део остатака пестицида у организам.Убедити пољопривредног произвођача да гаји воће и поврће по принципима органске произвиодње није нимало лако али после изнетих чињеница произвођачу треба дати смернице да је органска пољопривреда систем производње који одржава плодност земљишта, екосистема и здравља људи. Она се ослања на еколошке процесе, биодиверзитет уместо коришћења синтетизованих средстава у процесу заштите биља. Органска пољопривреда комбинује традицију, иновацију и науку како би побољшала окружење, развила добар квалитет живота за све укључене. Методе органске производње подразумевају примену природних поступака и супстанци (биопестицида ), а ограничавају или потпуно елиминишу употребу пестицида.


Дејан Тонић


Bookmark and Share

Mala Pijaca