Zdrava Srbija Instagram

КРЕС САЛАТА


Повртарство, 23.03.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Крес салата је једногодишња биљка, која потиче из подручја јужно од Кавказа, одакле се проширила по целој Европи и северној Америци. Самоникла расте уз реке, путеве и на осталим рудералним стаништима.

Према налазима семена у гробницама, закључује се да се користила у Египту још у фараонско време. Као поврће користи се млада розета лишћа, око 30 дана након сетве, или цели надземни део биљке у фази котиледона. Овај други начин, у задње време највише, је раширен у Француској, Белгији, Холандији, Шведској, Данској и Енглеској. Специјализована газдинства производе је целе године. Код нас, за сада, још није уведена.Крес салата богат је извор минерала и витамина (калијум 550, калцијум 215, фосфор 38, магнезијум 40 и гвожде 2.9 mg/100 g свеже крес салате, односно каротина 2.19, витамина B1 0,15, B2 0,19, наицина, 1.75 и C витамина 60 mg/100 g.


Највише се користи у свежем стању као салата, или као додатак другим салатама, на сендвичима, као додатак супама, сосовима, сирним намазима и сл. Има пикантан укус, отвара апетит, а садржи и супстанце с антибиотским деловањем.


То је мала биљка, која у вегетативној фази формира розету лишћа 15 до 20 cm у пречнику. Котиледони су јој троделни, а листови лирасти, дубоко урезани, па делују као непарно перасти.


Цветна стабљика нарасте 25 до 50 cm. На врху цветне стабљике, у условима виших температура и дугога дана, развије се гроздаста цваст с белим или светлоружичастим цветовима. Плод је мала комушка са ситним црвеносмеђим семенкама. У једном граму може бити 400 до 750 семенки.

Биљка је скромних захтева према еколошким условима. Добро успева и у полусенци. Клија већ код 5 до 6 C, а расте од 15 до 25 C, готово на сваком земљишту, а на добром вртном успева и без ђубрења. Ако се жели континуирано брати, на отвореном се сеје од марта до септембра сваких десетак дана. Сеје се врло плитко, широм или у редове 8 до 15 cm размака, са 5 до 8 g/m˛ да се постигне око 1000 биљака /m2.Од сетве до бербе стиже за 15 до 30 дана. Младо лишће дужине 6 до 10 cm реже се у нивоу тла, опере и, паковано у пластичне кутије, отпрема на тржиште. По квадратном метру може се постићи принос од 3 до 4 kg.


У заштићеним просторима узгаја се у пластичним посудицама (11.5 x 6.5cm односно 75cm2) на стерилном инертном супстрату доброг капацитета за воду, најчешће на станичевини. Сеје се маханизовано 2 до 3 g семена по посудици.


Крес салата клија на светлу, па се семе не покрива. Зависно од услова, за 8 до 15 дана, биљчице су у фази отворених котиледона, висине око 5cm. Тада се посудице сложе у одговарајуће кутије за отпремање на тржиште.

На продајном месту, или код потрошача, на собној температури биљчице дневно нарасту још 1 до 1.5 cm. У расхладној витрини, при температури од 0 до 1 C, може се одржати до две недеље .


Bookmark and Share

Mala Pijaca