Zdrava Srbija Instagram

KRES SALATA


Povrtarstvo, 23.03.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareKres salata je jednogodišnja biljka, koja potiče iz područja južno od Kavkaza, odakle se proširila po celoj Evropi i severnoj Americi. Samonikla raste uz reke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima.

Prema nalazima semena u grobnicama, zaključuje se da se koristila u Egiptu još u faraonsko vreme. Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30 dana nakon setve, ili celi nadzemni deo biljke u fazi kotiledona. Ovaj drugi način, u zadnje vreme najviše, je raširen u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Danskoj i Engleskoj. Specijalizovana gazdinstva proizvode je cele godine. Kod nas, za sada, još nije uvedena.Kres salata bogat je izvor minerala i vitamina (kalijum 550, kalcijum 215, fosfor 38, magnezijum 40 i gvožde 2.9 mg/100 g sveže kres salate, odnosno karotina 2.19, vitamina B1 0,15, B2 0,19, naicina, 1.75 i C vitamina 60 mg/100 g.


Najviše se koristi u svežem stanju kao salata, ili kao dodatak drugim salatama, na sendvičima, kao dodatak supama, sosovima, sirnim namazima i sl. Ima pikantan ukus, otvara apetit, a sadrži i supstance s antibiotskim delovanjem.


To je mala biljka, koja u vegetativnoj fazi formira rozetu lišća 15 do 20 cm u prečniku. Kotiledoni su joj trodelni, a listovi lirasti, duboko urezani, pa deluju kao neparno perasti.


Cvetna stabljika naraste 25 do 50 cm. Na vrhu cvetne stabljike, u uslovima viših temperatura i dugoga dana, razvije se grozdasta cvast s belim ili svetloružičastim cvetovima. Plod je mala komuška sa sitnim crvenosmeđim semenkama. U jednom gramu može biti 400 do 750 semenki.

Biljka je skromnih zahteva prema ekološkim uslovima. Dobro uspeva i u polusenci. Klija već kod 5 do 6 C, a raste od 15 do 25 C, gotovo na svakom zemljištu, a na dobrom vrtnom uspeva i bez đubrenja. Ako se želi kontinuirano brati, na otvorenom se seje od marta do septembra svakih desetak dana. Seje se vrlo plitko, širom ili u redove 8 do 15 cm razmaka, sa 5 do 8 g/m˛ da se postigne oko 1000 biljaka /m2.Od setve do berbe stiže za 15 do 30 dana. Mlado lišće dužine 6 do 10 cm reže se u nivou tla, opere i, pakovano u plastične kutije, otprema na tržište. Po kvadratnom metru može se postići prinos od 3 do 4 kg.


U zaštićenim prostorima uzgaja se u plastičnim posudicama (11.5 x 6.5cm odnosno 75cm2) na sterilnom inertnom supstratu dobrog kapaciteta za vodu, najčešće na staničevini. Seje se mahanizovano 2 do 3 g semena po posudici.


Kres salata klija na svetlu, pa se seme ne pokriva. Zavisno od uslova, za 8 do 15 dana, biljčice su u fazi otvorenih kotiledona, visine oko 5cm. Tada se posudice slože u odgovarajuće kutije za otpremanje na tržište.

Na prodajnom mestu, ili kod potrošača, na sobnoj temperaturi biljčice dnevno narastu još 1 do 1.5 cm. U rashladnoj vitrini, pri temperaturi od 0 do 1 C, može se održati do dve nedelje .Bookmark and Share

Mala Pijaca