Zdrava Srbija Instagram

Састрица


Ратарство, 27.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Lathyrus sativus


Семе састрице је по хемиском саставу јако слична семену сочива. Користи се за људску исхрану, веома је добро вариво и користи се за справљење разних јела, раскувава се као пасуљ. Брашно састрице се користи за производњу разних пецива.


У индустрији семе служи као сировина за производњу казеина, односно разних лепкова отпорних на воду, неких пластичних маса.Такође се прави квалитетна концентрована сточна храна. Зелена маса и сено су квалитетна кабаста сточна храна, слама и плева се могу успешно користити у исхрани преживара.


Највише се гаји у земљама бившег СССР-а, док се у Европи гаји на малим површинама, највише у Шпанији, а код нас су то јако мале површине тако да је њена производња код нас сасвим безначајна.


Састрица је једногодишња зељаста биљка, вегетациони период је од 80-110 дана. Састрица јако добро подноси сушу, нарочито у првом делу вегетације и биљка је дугог дана. Успева на дубоким плодном земљишту али добро успева и на нешто лакшим земљиштима. Обавезно се гаји у плодореду где долази после разних усева,а одличан је предусев за озиму пшеницу.



Основна обрада је у јесен на дубини око 30цм, а у пролеће се затварају бразде врши се одмах и предсетвена припрема земљишта, при чему се формира растресит слој од 8-10cm. Састрица има релативно велике потребе за хранивима, али их и релативно добро користи из земљишта. Сеје се рано у пролеће када и јара права жита. Сетва може да буде у уским редовима 12-15cm или нешто шире, а густина усева је 130-150 биљака/m2, дубина сетве је 5-8cm.


Мера неге се састоји у култивирању и заштити од корова. Жетва се обавља када махуна у доњем делу стабла буде зрела и то вишефазно или двофазно. Усев се коси, досушује у откосима 5-7 дана а затим се врши комбајнирање.




Стефановић Владица дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca