Zdrava Srbija Instagram

Sastrica


Ratarstvo, 27.01.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Lathyrus sativus


Seme sastrice je po hemiskom sastavu jako slična semenu sočiva. Koristi se za ljudsku ishranu, veoma je dobro varivo i koristi se za spravljenje raznih jela, raskuvava se kao pasulj. Brašno sastrice se koristi za proizvodnju raznih peciva.


U industriji seme služi kao sirovina za proizvodnju kazeina, odnosno raznih lepkova otpornih na vodu, nekih plastičnih masa.Takođe se pravi kvalitetna koncentrovana stočna hrana. Zelena masa i seno su kvalitetna kabasta stočna hrana, slama i pleva se mogu uspešno koristiti u ishrani preživara.


Najviše se gaji u zemljama bivšeg SSSR-a, dok se u Evropi gaji na malim površinama, najviše u Španiji, a kod nas su to jako male površine tako da je njena proizvodnja kod nas sasvim beznačajna.


Sastrica je jednogodišnja zeljasta biljka, vegetacioni period je od 80-110 dana. Sastrica jako dobro podnosi sušu, naročito u prvom delu vegetacije i biljka je dugog dana. Uspeva na dubokim plodnom zemljištu ali dobro uspeva i na nešto lakšim zemljištima. Obavezno se gaji u plodoredu gde dolazi posle raznih useva,a odličan je predusev za ozimu pšenicu.



Osnovna obrada je u jesen na dubini oko 30cm, a u proleće se zatvaraju brazde vrši se odmah i predsetvena priprema zemljišta, pri čemu se formira rastresit sloj od 8-10cm. Sastrica ima relativno velike potrebe za hranivima, ali ih i relativno dobro koristi iz zemljišta. Seje se rano u proleće kada i jara prava žita. Setva može da bude u uskim redovima 12-15cm ili nešto šire, a gustina useva je 130-150 biljaka/m2, dubina setve je 5-8cm.


Mera nege se sastoji u kultiviranju i zaštiti od korova. Žetva se obavlja kada mahuna u donjem delu stabla bude zrela i to višefazno ili dvofazno. Usev se kosi, dosušuje u otkosima 5-7 dana a zatim se vrši kombajniranje.




Stefanović Vladica dipl.ing.



Bookmark and Share

Mala Pijaca