Zdrava Srbija Instagram

Зубача


Ратарство, 13.02.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Cynodon dactylon (L.) Pers.


Вишегодишња, космополитна трава, висока 10-40 cm. Изданци који могу бити вертикални (стабљике) и хоризонтални (столони) израстају из јаког ризома, који у земљи развија густу мрежу кореног система. Овим ризомима се биљка вегетативно брзо шири те представља један од најагилнијих, најжилавијих корова. Забележено је да може имати ризом дужи од 1 метар, а може да их се развије у дужини од око 800 km по једном хектару, са 4,5 милиона пупољака. Томе се надодаје да у једној сезони количина ризома може да се повећа и 40 пута. Отпорност им је такође запањива: измерено је да избачени плугом на површину тла, одумиру тек за 20-50 дана.


Разлика у изданцима који израстају је следећа:

Вертикални се развијају из адвентивних пупољака на осовини ризома и високи су 10-15 cm, могу бити стерилни (само са листовима) или фертилни (доносе цветове).

Хоризонтални израстају када се ризом нађе на површини, избије сам или га избаци плуг. Ови столони могу бити веома дуги, закорењују се на коленцима и ту израстају углавном фертилни изданци.





На отвореном, осветљеном станишту већином се развијају зелени столони, а у сенци друге вегетације (корови, жбуње, висока трава) вертикални изданци, стабљике. И ови и они изданци су глатки, полегајући и пужу по земљи. Биљка је богата листовима, 2-15 cm дугим и мало маљавим. Лигуле су им врло мале (до 0,5 mm) или недостају а на њиховом месту су длачице. Цваст је сложена класоидна метлица са 3-6 звездасто стојећих класова. Цвета VI-IX. Плод је крупа, са доста семења, али је њихова клијавост мала. Нове младе биљке ничу у пролеће или рано лето.


Расте на песковитим земљиштима, на ливадама и ораницама, у виноградима, међама. Трава је сувљих области и топлих (термофилних) положаја, тражи доста светла (хелиофита), отпорна је на сушу и према мразу. Због наведених одлика добро трпи екстремне услове пешчара, те је пионирска врста која учествује у везивању еолских пескова. Добро подноси гажење и испашу, стока радо једе ову траву те има и економску улогу на местима где друге траве не опстају.



Јожеф Дожаи


Bookmark and Share

Mala Pijaca