Zdrava Srbija Instagram

СЕТВА ХЕЉДЕ


Ратарство, 14.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сетва хељде се обавља када се земљиште загреје на температури од 15°C. У нашим равничарским пределима то је период крај априла и почетак маја,а у брдско планинским рејонима прва половина јуна. Као пострни усев хељда се може сејати и касније-до половине јула.

Семе хељде треба да је крупно, здраво, чисто од корова, клијавости од 90%. Оно треба да је из предходне године,а не старије јер хељда брзо губи клијавост. У циљу повећања енергије клијања семе се пре сетве излаже сунцу у току 6-10 дана.

Хељда се сеје у редове са размаком 13-15 cm (ускоредна сетва) и са размаком од 45-60 cm (широкоредна сетва). При широкоредној сетви може се обављати међуредна култивација. Код широкоредне густина је 200-300 клијавих зрна по метру квадратном или 40-60 kg/hа семена, а код ускоредне 450-500 клијавих зрна по квадратном метру или 80-100 kg/hа семена.При повољним условима клијање хељде наступа за 3-4 дана. При клијању прво се развија коренчић који расте на доле а хипокотил расте на горе и на површину земљишта износи котиледоне заједно са омотачем плода којег се брзо ослобађају.Зоран Милосављевић


Bookmark and Share

Mala Pijaca