Zdrava Srbija Instagram

"ТРИ У ЈЕДАН"


Сточарство, 09.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


На фарми Завода за пољопривреду у Пироту, као и у целом овом крају, овчари искључиво гаје оплемењене пиротске овце. То је и једина домаћа оплемењена раса, на којој стручњаци раде пуне три деценије. Настала је трајним укрштањем пиротске праменке, француске расе мерино АПЛ и немачког Виртемберга. Сточари су веома задовољни, јер овде дају доста млека и меса, а имају и квалитетну вуну. У овом крају је, само у оквиру кооперантске мреже Завода за пољопривреду, уматичена преко две хиљаде грла.


Гени оплемењене расе носе 45 процената особина Виртемберга, 6,75 праменке и 18,25 француских мерино оваца. Од споменутих раса узете су најбоље особине. Праменка је дала отпорност на болести, сушу и добро коришћење пашњака, мерино овца финоћу вуне, а виртемберг меснатост и брз прираст јагњади.


Раса је оплемењивана немански, за брдско-планинска подручја изнад 400-500 метара надморске висине. Међутим, у пракси се показало да има одличну способност прилагођавања. Тако се поред околине Крушевца, Краљева, Алексинца и Сокобање, од недавно гаји и у војвођанској равници. Сточари у околини Бечеја и Сурчина кажу да се постижу исти резултати одгоја као и у брдско-планинским крајевима.Сточари у пиротском крају имају занимљиву методу укрштања, којом користе предности такозваног хетерозиса. Укрштањем оплемењених оваца с чистокрвном пиротском праменком, добијају јагњад с хибридним својствима, бољим од оба родитеља. Овакви јагањци имају белу вуну, побољшан прираст и веома изражену меснатост.


Циљ ових укрштања је искључиво производња меса. Иначе, жељени резултати добијају се само у првој генерацији. Наредним укрштањима добио би се изузетно лош кавлитет.


Просечна млечност у појединим стадима је и до три стотине литара млека у лактацији.

Bookmark and Share

Mala Pijaca