Zdrava Srbija Instagram

"TRI U JEDAN"


Stočarstvo, 09.11.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareNa farmi Zavoda za poljoprivredu u Pirotu, kao i u celom ovom kraju, ovčari isključivo gaje oplemenjene pirotske ovce. To je i jedina domaća oplemenjena rasa, na kojoj stručnjaci rade pune tri decenije. Nastala je trajnim ukrštanjem pirotske pramenke, francuske rase merino APL i nemačkog Virtemberga. Stočari su veoma zadovoljni, jer ovde daju dosta mleka i mesa, a imaju i kvalitetnu vunu. U ovom kraju je, samo u okviru kooperantske mreže Zavoda za poljoprivredu, umatičena preko dve hiljade grla.


Geni oplemenjene rase nose 45 procenata osobina Virtemberga, 6,75 pramenke i 18,25 francuskih merino ovaca. Od spomenutih rasa uzete su najbolje osobine. Pramenka je dala otpornost na bolesti, sušu i dobro korišćenje pašnjaka, merino ovca finoću vune, a virtemberg mesnatost i brz prirast jagnjadi.


Rasa je oplemenjivana nemanski, za brdsko-planinska područja iznad 400-500 metara nadmorske visine. Međutim, u praksi se pokazalo da ima odličnu sposobnost prilagođavanja. Tako se pored okoline Kruševca, Kraljeva, Aleksinca i Sokobanje, od nedavno gaji i u vojvođanskoj ravnici. Stočari u okolini Bečeja i Surčina kažu da se postižu isti rezultati odgoja kao i u brdsko-planinskim krajevima.Stočari u pirotskom kraju imaju zanimljivu metodu ukrštanja, kojom koriste prednosti takozvanog heterozisa. Ukrštanjem oplemenjenih ovaca s čistokrvnom pirotskom pramenkom, dobijaju jagnjad s hibridnim svojstvima, boljim od oba roditelja. Ovakvi jaganjci imaju belu vunu, poboljšan prirast i veoma izraženu mesnatost.


Cilj ovih ukrštanja je isključivo proizvodnja mesa. Inače, željeni rezultati dobijaju se samo u prvoj generaciji. Narednim ukrštanjima dobio bi se izuzetno loš kavlitet.


Prosečna mlečnost u pojedinim stadima je i do tri stotine litara mleka u laktaciji.


Bookmark and Share

Mala Pijaca