Zdrava Srbija Instagram

Узгој пастрмке


Сточарство, 18.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пастрмка је хладноводна риба, где је идеална температура воде за њен узгој од 12-16°С (калифорниска пастрмка добро подноси температуру и до 25°С), осим температуре битне су и физичкохемиске и биолошке особине воде. Производни процес при узгоју пастрмки почиње избором матице, односно формирањем матичњака.


Приликом одабира матице требамо обратити пажњу на: боју, форму тела, однос дужине и ширине као и дужине и масе тела. Матично јато пастрмки састоји се од женки и мужјака где је однос 3:1, односно на 3 женки долази један мужјак. Женке полно сазревају између 2 и 3 године и у матићњаку се искоришћавају до 7 године. У том периоду достиже тежину и до 5 kg. Густина насада матице је максимално 18 комада на m3.


Пре мреста и оплодње треба извршити припрему објекта и радне снаге, набавку опреме, рибарског прибора и дезинфекционих средстава.Пре самог мреста, изврши се комплетна дезинфекција мрестилишта и целокупне опреме у мрестилишту. Пастрмке се мресте крајем зиме и у рано пролеће. У то време добијају још изражајније боје по телу (мресни осип). Полно зреле женке помоћу саха узимамо Из приручне базене где су смештене, пажљиво им масирамо трбух водећи рачуна да их не повредимо. Јаја полно зрелих матица изилазе и падају у за то припремљену посуду.У исту посуду истим поступким истиснемо сперму једног мужјака, затим се долије вода и меша.При овом поступку опна икре бубри, сперматозоиди ударају у опну и један од њих је пробија, самим тим је оплодња завршена. Ваљање икре, оплођену икру препиремо водом помочу пластичне посуде. Том приликом помочу пинцете острањујемо угинулу икру.Системом за проток регулишемо доток воде да не би оштетили икру при ваљању. Током ваљање икре, просторија (инкубациона соба) мора бити затамљена, а икра прекривена стиропором. У зависности од квалитета воде овај процес траје око месец дана (док ларва не напушти икру).Када ларва изгуби жуманчану кесу, пребације се у пластичну каду и тада почињемо са прихрањивањем ларве. У почетку се ручно храни а касније помочу хранилицу са сатним механизмом сваких 15 мин. У овај период чистимо дно каде од талога и угинуле ларве. Овај процес траје око месец дана (тежине 0.5g.). Млађ се помоћу пластичних кофа пребацује у пластичне каде (базене) на отвореном простору. Свакодневно чистити дно каде – базена од талога и угинулух млађи. Овде се млађ задржава док недостигне тежину од 2-4g након тога се пластичним кофама пребацује у за то припремљене, очишћене и дезинфиковане бетонске базене. Уколико имамо услове „преграђене базене и сортир апарат“ прво сортирање рибље млађи радимо када млађ достигне величину преко 10g.


Сортирањем се млађ разврстава у три класе у одвојене бетонске базене. Присуство филтера је обавезно у доточној води, а на основу прегледа рибље млађи третира се формалинским и омнисанским купкама. Коцетрација је 0.5 децилитра/1m3, затварамо доток воде у базен и припремљену купку равномерно распрскавамо по базену и мешамo са водом. Дужина деловања формалинске купке је 30-40 минута а омнисанске нешто дуже 40-60 минута. Свакодневно чистити дно базена од талога и угинуле млађи.


У зависности од тржишта када риба има тежину око 250 грама, сортира се на основу тежине у две групе, група са већом тежином се пласира купцу или за прераду а друга група са мањом тежином иде на дотовљавање док не постигне жељену тежину.
Срђан Зафировић


Bookmark and Share

Mala Pijaca