Zdrava Srbija Instagram

Избор начина муже на породичној фарми коза


Сточарство, 22.11.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Посебно разматрање захтевају уређаји за мужу, зато што ова операција детерминише како унутрашњи распоред просторија, опрему, па и материјале које ћемо користити. Решење које уједињује више позитивних аспеката је несумљиво оно које подразумева извођење муже са грлима фиксираним на хранилицама. Овакав систем у потпуности смањује непотребно губљење времена па је као такав најприкладнији. Уколико се користи затворени систем муже са млеководима, то онда подразумева максималну ефикасност. Овде се ради о веома скупим уређајима које нису препоручљиве за мање породичне фарме.


Могу се дакле изабрати слична решења која су економичнија; као на пример фиксни музни уређај код кога се користе само мобилне канте за прикупљање млека или једноставно мобилна колица са аутоматском музилицом. Последње решење је и најмање згодно јер подразумева померање колица од грла до грла по простирци.Уколико се мужа изводи у посебно за то одређеној просторији (сала за мужу), могу се елиминисати фиксатори на хранилицама и дозволити козама да се хране, једноставно провлачећи главу између дрвених преграда које се налазе испред бетонских јасала, привучене сеном или концентратом.


Просторија за мужу би требала да буде потпуно издвојена из стаје или макар једна засебна просторија у стаји. Она у сваком случају треба да обезбеди одвајање измужених, од коза за мужу. Потребно је дакле изделити преградама овај простор, и обезбедити салу за чекање, где ће се грла окупљати у исчекивању муже; одакле одлазе у салу за мужу која треба да буде на нешто вишем нивоу у односу на остали простор и где ће козе приступати путем једне узлазне рампе. Овде ће грла бити фиксирана путем аутоматских фиксатора, и оног момента када добију своју дозу концентратног хранива, отпочиње мужа. За реализацију муже 50 коза, биће довољно обезбедити 8-12 фиксатора, дакле мужа се одвија у групама од 8-12 грла. После муже козе силазе рампом на супротну страну, која је одређена за смештај помужених коза.


На тржишту постоји много произвођача наведене опреме, али оно што је битно не треба се одлучивати за најскупље јер они превазилазе могућности једне породичне фарме. При одабирању одговарајуће опреме треба знати, да за мужу 70 коза, опрема за 2 или 4 групе подразумева време муже између једног сата до сат ипо времена. Мужа у 4 групе је значи прилагођена за једну мању породичну фарму.


Дакле препоручује се набавка доброг апарат за мужу и веома корисних фиксатора, док све остало: рампе, уздигнути простор за мужу, преграде итд. можете конструисати сами од комбинације дрвета и гвожђа тамо где је неопходно, и тако добити једну идеалну и функционалну салу за мужу. Наравно нико вас не може спречити да се одлучите за скупље варијанте које су свакако лепше и технички боље решене, па ћете на тај начин вашем објекту подарити супер-технолошки аспект, који се многима допада и нуди више комодитета.Биљана Алексић


Bookmark and Share

Mala Pijaca