Zdrava Srbija Instagram

Шишање оваца


Сточарство, 28.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Стрижа оваца је изразито сезонски рад,па захтева велико ангажовање радне снаге. Стрижа је истовремено и тежак рад, па је потребно обезбедити одговарајућу опрему како би се целокупни рад обавио што брже, квалитетније и са што мање напора.


Стрижа оваца је мера неге која се изводи сваког пролећа у време кад је дневна температура значајно порасте. Обзиром да је стрижа оваца веома напоран рад, препоручује се набавка електричног уређаја за стрижу. Овце се дан пред стрижу окупају и добро нахране. На дан стриже овце се не пуштају из објекта. Организацију стриже треба тако организовати да не траје дуже од 6-8 часова. Стрижу треба обављати тако да не дође до оштећења коже, рез треба да је низак и равномеран. Руно треба да буде чисто и бело.


Стрижу треба изводити уздуж овце, са апаратом који се држи равно и без притиска на кожу. Није добро два пута прелазити истим трагом. После стриже овца се прегледа, евентуалне озледе санирају.


У нашој земљи се стрижа оваца још увек у највећој мери обавља ручно. У ту сврху се користе одговарајуће маказе, које се по правилу посебно праве управо за стрижу оваца. То су једноставне маказе са две оштрице, које се спајају једном опругом, помоћу које се оштрице растављају. Стискањем оштрица оне се спајају и на тај начин одсецају део по део руна оваца. Осим напора за стискање оштрица маказа и подсецања дела руна, при стрижи се мора водити рачуна да се не повређује кожа оваца. Руно је потребно скинути тако да га одсеца што ближе кожи, па је опасност од повреда велика.Ручна стрижа оваца је веома напоран рад. Шишање једне овце често траје скоро пола сата, укључујући и време припреме за стрижу, као и време после стриже за пуштање овце. За скидање једног руна потребно је начинити најмање 800, а често и преко 1.000 покрета маказама. Истина, искусни радници могу једну овцу да одстрижу и у знатно краћем времену, на пример за само десетак минута не рачунајући рекордере, којима не треба више од пар минута по овци. Машинском стрижом оваца редовно се добија знатно већа количина вуне, на пример 5 до 10 и више процената у односу на ручно обављену стрижу. Искусни радници са добрим апаратима за стрижу у значајној мери добијају и и бољи квалитет руна, док су повреде коже веома ретке. Све то свакако правда набавку и коришћење апарата за стрижу, поготову што се они данас набављају појединачно и са ценама, које су релативно повољне.


Принцип рада апарата за стрижу је индентичан са принципом рада апарата за шишање косе људи. Апарати за стрижу оваца су такође индентични по деловима. Последњих година конструкција апарата за стрижу није више груба као пре више година, тако да се ови апарати изједначују и по изгледу и по укупној конструкцији са апаратима за шишање људи.Јанковић Предраг дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca