Zdrava Srbija Instagram

Сименталци у органској производњи


Сточарство, 26.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


При избору раса говеда на које се примењују методе органске сточарске производње, узима се у обзир способност животиња да се прилагоде локалним условима, њихова виталност и отпорност на болести т. ј. да се избегну одређене болести или здравствени проблеми који су типични за расе које се користе у интензивној производњи.


Сименталска раса има добро развијене груди по дубини, по ширини и дужини. Карлица је широка што је врло важно код телења, сапи су добро мишићаве, док су ноге јаке добрих ставова са коректним и правилним папцима, а што је све веома битно за добро здравље и дуговечност краве. Виме је доста коректно постављено, али са често неуједначеним четвртима што је главна мана ове расе.Сименталац је посебно познат по способности производње квалитетног меса, посебно је прикладан за мање фарме комбинованог смера производње. За успешно искоришћавање на великим фармама предуслов су одређени нови технолошки поступци и корекције млечних и музних карактеристика.


Предности ове расе су: брз пораст младих грла и хармонична телесна грађа, складно укомпонован однос производних способности за млеко и месо, задовољавајућа плодност, дуговечност, веома добро коришћење кабасте хране и изваредна способност аклиматизације.

Билал Тајић дипл. инг. сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca