Zdrava Srbija Instagram

Производња овчијег млека на Пештеру


Сточарство, 04.07.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Подручје Пештерске висоравни, планине Рогозна и Голија као и села која се налазе у подножјима, са свим својим природним лепотама и непрегледним пашњацима, представљају изузетно добре услове за узгој оваца и производњу овчијег млека, прерађевина од млека, као и надалеко чувене Сјеничке јагњетине и сувог овчијег меса.


Производња овчијег млека је изузетно значајна за одгој јагњади, за исхрану становништва као и за прераду овчијег млека и справљање овчијег сира. Некада се на подручју Новог Пазара,Сјенице и Тутина гајило преко 300 000 оваца. Међутим број оваца на овом подручју из године у годину стално се смањује и уколико се настави овим темпом прети да озбиљно угрози стање сточног фонда на овом подручју.


По свом саставу овчије млеко се разликује од млека остале стоке. Оно садржи 5,15% беланчевина, 6,18 % масти, 4,17% шећера, 0,19% пепела, суву материју и 83,57% воде, као и витамине А, C и Е. Производња овчијег млека првенствено зависи од расе, услова исхране и неге оваца. Тако нпр, источно-фризиска овца даје годишње 400-600 литара млека а наша Сјеничка праменка 60-70 литара у току лактационог периода.Младе овце са првим јагњетом као и овце старије од 6 година имају мању млечност. Највећа млечност је од 4-5 године. Овце које су се близниле дају 7-10 % више млека од оних које су ојагниле једно јагње. Највећа млечност се постиже исхраном оваца зеленим хранивима богатим беланчевинама. Овце је најбоље музти три пута на дан и тада се постиже највећа млечност. Мужу млека треба обавити до краја јер у задњим млазевима има највише масти,као и да неби дошло до упале вимена. Добар музач може да за 1 сат измузе 50-60 оваца а некада и до 80 оваца.

Сафет Веснић дипл.инг.сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca