Zdrava Srbija Instagram

Маститис код коза


Сточарство, 16.11.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Запаљење вимена и сиса односно маститис код коза, изазивају бактерије којих има више врста. Да би се јавио маститис код коза, осим бактерија, потребни су и други услови који погодују развоју ове болести. То су пре свега грешке које одгајивач најчешће чини и то како у исхрани коза, тако и у хигијени муже. Лоши хигијенски услови у козарнику (лоша чистоћа коза, прљава простирка, хладноћа, промаја, влага) знатно погодују ширењу маститиса. При мужи одгајивач може проузроковати заразу, на тај начин што нередовно и непотпуно музе и што механички оштећује сисе и виме. Поред тога, настајању маститиса погодује и ослабљена отпорност организма козе. Болест се може јавити у два облика, и то као оштри (акутни) и благи (хронични).


У оштрог облика, обољење вимена обично наступа нагло. Половина вимена која је обухваћена инфекцијом је отечена, болна и веома топла. Повишена телесна температура се понекад јави и у оболеле јединке, при чему јој је смањен и апетит.

Хронични облик маститиса карактерише се тиме што болест лагано захвата унутрашњи део вимена. Болест траје неприметно неколико месеци и веома се касно уочи. При појави првих сумњивих знакова или промена у млеку, треба одмах позвати ветеринара специјалисту који ће послати на испитивање млеко козе и тако установити врсту и облик обољења, након чега ће применити и врсту терапије.


Одгајивачи коза правилном хигијеном при мужи, затим начином држања и узгојем коза, могу избећи узроке који доводе до појаве маститиса који наноси велике економске штете.
Јакшић Косовка, дипл. инг пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca