Zdrava Srbija Instagram

Зеолит као апсорбент микотоксина


Сточарство, 26.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Зеолити су природни минерали који делују као апсорбенти микотоксина. Микотоксини су производ различитих плесни који се налазе у плеснивој сточној храни. Они имају штетно дејство на процес производње млека, здравље како људи тако и животиња као и репродукцију грла. Они представљају велики проблем интезивној сточарској производњи.

Плесни стварају микотоксине(отрове), који доводе до пада имунитета грла, а самим тим се сусрећемо са оштећењима јетре и бубрега, смањењем прираста, честим проливима и слабим костима.
До данас је откривено око 50 природних зеолитских минерала, док их је синтетисано око стотину. Нашли су велику примену у сточарству, а највише у говедарству. Додају се у сточну храну јер побољшавају њену искоришћеност, смањују болести код животиња и позитивно утичу на прираст. Он има способност да веже за себе само отровне материје, док витамине и друге хранљиве материје оставља недирнуте. Органски модификован минерални адсорбент микотоксина (миназел плус) на бази природног зеолита дао је веома добре резултате, јефтин је и еколошки прихватљив. Додаје се ручно или помоћу растурача за минерална хранива у количини од 0,2 процента (2 kg/t силиране масе).

Нашао је примену у отежаним условима силирања, код честих прекида силирања, када је повећана влажност, као и присуство плесни у зеленој маси, ствара боље услове за млечно киселинско врење, а тиме и оптималну киселост силаже.
Љиљана Ћурчић , инж.пољопривреде


Bookmark and Share

Mala Pijaca