Zdrava Srbija Instagram

Српски патент открива фалш вина


Виноградарство, 23.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Захваљујући новом патенту који открива додатак шећера или воде, произвођачи и потрошачи вина биће заштићени од несавесних произвођача напитка од грожђа.


Иван Смајловић (37), дипломирани инжењер технологије, патентирао је нови концепт који открива аутентичност вина, али и сведочи о заштити географског порекла и може помоћи у прављењу брендова и пласирању вина као висококвалитетног.


"Ради се о новом концепту који детектује илегалне произвођачке праксе у производњи вина као што су додатак шећера и воде. Може открити да ли вино долази из одређене винарије са одређеног подручја и винограда, као и да ли је заштићеног географског порекла", каже Смајловић.Нови концепт анализе може заштити брендове у алкохолној индустрији како би се разликовали од фалсификата на тржишту, и да раздвоји легалне произвођаче од илегалних трговаца.


"Производна технологија је отишла толико далеко да технолози од нечега што није грожђе могу направити да изгледа као да је произведено од грожђа. Ове врсте аналитике су толико специфичне и осетљиве, да се за свако вино прави посебан "отисак прста". На тај начин, технолог, колико год био верзиран, неће успети направити "отисак прста" да то изгледа као да је грожђе. Може наместити алкохол, шећер, киселост, али не може изотопски састав".


Ову методологију су прихватили произвођачи, Министарство пољопривреде и акредитоване лабораторије у Србији, а метода је постала изворни документ Института за стандардизацију и објављена је у "Службеном гласнику". Следећи корак је да уђе у регулативе, како би инспекција могла предузимати конкретне мере.


Bookmark and Share

Mala Pijaca