Zdrava Srbija Instagram

Srpski patent otkriva falš vina


Vinogradarstvo, 23.04.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareZahvaljujući novom patentu koji otkriva dodatak šećera ili vode, proizvođači i potrošači vina biće zaštićeni od nesavesnih proizvođača napitka od grožđa.


Ivan Smajlović (37), diplomirani inženjer tehnologije, patentirao je novi koncept koji otkriva autentičnost vina, ali i svedoči o zaštiti geografskog porekla i može pomoći u pravljenju brendova i plasiranju vina kao visokokvalitetnog.


"Radi se o novom konceptu koji detektuje ilegalne proizvođačke prakse u proizvodnji vina kao što su dodatak šećera i vode. Može otkriti da li vino dolazi iz određene vinarije sa određenog područja i vinograda, kao i da li je zaštićenog geografskog porekla", kaže Smajlović.Novi koncept analize može zaštiti brendove u alkoholnoj industriji kako bi se razlikovali od falsifikata na tržištu, i da razdvoji legalne proizvođače od ilegalnih trgovaca.


"Proizvodna tehnologija je otišla toliko daleko da tehnolozi od nečega što nije grožđe mogu napraviti da izgleda kao da je proizvedeno od grožđa. Ove vrste analitike su toliko specifične i osetljive, da se za svako vino pravi poseban "otisak prsta". Na taj način, tehnolog, koliko god bio verziran, neće uspeti napraviti "otisak prsta" da to izgleda kao da je grožđe. Može namestiti alkohol, šećer, kiselost, ali ne može izotopski sastav".


Ovu metodologiju su prihvatili proizvođači, Ministarstvo poljoprivrede i akreditovane laboratorije u Srbiji, a metoda je postala izvorni dokument Instituta za standardizaciju i objavljena je u "Službenom glasniku". Sledeći korak je da uđe u regulative, kako bi inspekcija mogla preduzimati konkretne mere.Bookmark and Share

Mala Pijaca