Zdrava Srbija Instagram

КОМОВИЦА КАО ЛЕК


Воћарство, 12.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Комовица се у нашем народу вековима справља. Ова ракија се добија дестилацијом превреле грожђане комине племените винове лозе или пикеа. Многи се, међутим, не придржавају основних правила и чине грешке које смањују количину и квалитет добијене ракије.


Основна правила којих се треба придржавати односе се првенствено на спречавање честе појаве загоревања ракије. Због суве комине, загоревање је врло често, што погоршава квалитет комовице. Да би се то спречило, пре пуњења казана комином успе се мало воде.


Након тога се ставља комина и поново сипа вода у количини која одговара 1/3 запремине суве комине. У казану увек треба оставити празног простора, да комина приликом печења не би прекипела. Јака ватра под казаном одржава се док комина не почне да ври, али чим ракија процури на прихватну лулу, ватра треба да буде слабија. Јачина ватре даље се регулише тако да ракија тече све време у танком, равномерном млазу. Нужно је одвајање првенца и патоке из ракије, који се поново препеку.


Добијена ракија не сме се испод луле казана стављати у стаклену амбалажу (флаше и балоне). Свежа ракија је груба, љута и неодговарајућег мириса. Да би се побољшао квалитет мора извесно време да одлежи, искључиво у дрвеном бурету. За ракију су најбоља дудова и храстова бурад, од којих поприма привлачну боју и арому.Комовица се традиционално користи за прављење облога за реуматична места или снижавање високе температуре. Пијењем мањих количина ракије убрзава се циркулација крви у организму, па тако повољно делујемо на метаболизам. Лековита својства комовице могу се повећати додавањем лековитих трава или шумских плодова, и то на три начина. Конзервирањем неких плодова ( нпр. рибизли) у ракији, додатком лековитих трава или печењем ракије с додатком лековитих траваТекст преузет са https://www.domacin.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca