Zdrava Srbija Instagram

KOMOVICA KAO LEK


Voćarstvo, 12.10.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareKomovica se u našem narodu vekovima spravlja. Ova rakija se dobija destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea. Mnogi se, međutim, ne pridržavaju osnovnih pravila i čine greške koje smanjuju količinu i kvalitet dobijene rakije.


Osnovna pravila kojih se treba pridržavati odnose se prvenstveno na sprečavanje česte pojave zagorevanja rakije. Zbog suve komine, zagorevanje je vrlo često, što pogoršava kvalitet komovice. Da bi se to sprečilo, pre punjenja kazana kominom uspe se malo vode.


Nakon toga se stavlja komina i ponovo sipa voda u količini koja odgovara 1/3 zapremine suve komine. U kazanu uvek treba ostaviti praznog prostora, da komina prilikom pečenja ne bi prekipela. Jaka vatra pod kazanom održava se dok komina ne počne da vri, ali čim rakija procuri na prihvatnu lulu, vatra treba da bude slabija. Jačina vatre dalje se reguliše tako da rakija teče sve vreme u tankom, ravnomernom mlazu. Nužno je odvajanje prvenca i patoke iz rakije, koji se ponovo prepeku.


Dobijena rakija ne sme se ispod lule kazana stavljati u staklenu ambalažu (flaše i balone). Sveža rakija je gruba, ljuta i neodgovarajućeg mirisa. Da bi se poboljšao kvalitet mora izvesno vreme da odleži, isključivo u drvenom buretu. Za rakiju su najbolja dudova i hrastova burad, od kojih poprima privlačnu boju i aromu.Komovica se tradicionalno koristi za pravljenje obloga za reumatična mesta ili snižavanje visoke temperature. Pijenjem manjih količina rakije ubrzava se cirkulacija krvi u organizmu, pa tako povoljno delujemo na metabolizam. Lekovita svojstva komovice mogu se povećati dodavanjem lekovitih trava ili šumskih plodova, i to na tri načina. Konzerviranjem nekih plodova ( npr. ribizli) u rakiji, dodatkom lekovitih trava ili pečenjem rakije s dodatkom lekovitih travaTekst preuzet sa https://www.domacin.rs/Bookmark and Share

Mala Pijaca