Zdrava Srbija Instagram

Како гајити цитрусе у кући


Воћарство, 19.12.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Иако је лимун суптропска зимзелена биљка, може се гајити и у нашим крајевима али уз посебну бригу и пажњу. Својим светлозеленим листовима, белим цветовима и мирисним жутим плодовима, унеће ведрину у сваки дом. Гајење лимуна у кући не би требало да буде тежак посао, ако пратите савете стручњака јер постоје нека правила за правилан узгој која морате поштовати.


Лимун тражи доста светлости па зато бирајте место у соби које гледа на југ или југоисток. Ако баш имате проблем са светлошћу у стану, можете искористити флуоресцентну светиљку од 40 вати.


Ако је Ваш лимун смештен у релативно тамној просторији, заливајте га на две недеље. Ако га држите у топлој и светлој просторији, заливање је неопходно сваке недеље. Пошто дрво лимуна не подноси сув ваздух, обавезно му прскајте лишће више пута седмично. Иначе, заливање лимуна треба да буде умерено, када је у питању количина воде. Зими заливајте ваш лимун на десетак дана, а лети сваког дана, наравно, уз прскање листова. Најоптималније је заливање кишницом и меком водом. Никако не користите хладну, већ млаку воду, иначе ће листови почети полако да опадају.


Лето би лимун требало да проведе на балкону, у башти или на тераси. Ставите га на сунчано место, али га обавезно унесите у кућу пре првих јутарњих мразева. У случају да немате терасу ни врт, лимун може и лети остати у кући, али уз редовно проветравање просторије у којој га држите уз заливање на око 5 дана.


Мразеви оштећују стабло дрвета лимуна па никако не треба дозволити да буде на великим хладноћама. Ставите га у предсобље, али никако у подрум. Оптимални услови током зиме за кућни лимун подразумевају температуру од 7 до 13 степени и доста светлости. Минимално га заливајте, тек да се земља не би осушила. Ако током зиме претерате са заливањем, биљка може да иструли и угине.


Иначе, лимун зими неће расти у висину, неће листати већ је у посебној фази одмарања. Једино ће цветати ако га држите у топлој просторији, али ни тада неће да заметне плодове. У току зиме не расте, не листа, нити замеће плодове, већ се одмара.


Саксија са лимуном би требало да се стави на подметач са шљунком. Шљунак у посудама или подметачима ће омогућити дренажу и спречити губитак влаге. Током периода вегетације, неопходно је прихрањивање биљке два пута седмично. Ђубрите га гнојивом за цитрусне биљке у позну зиму и почетком пролећа.


Земља за лимун мора се променити на две године. Извуците биљку лимуна са све кореном из саксије, затим напуните саксију новом земљом до половине висине саксије, сабијте је и уметните корен који ћете затрпати земљом до висине од око 10 цм стабла. Након тога, важно је да се лимун добро залије.


Најлакше је размножавање лимуна путем семена, али ако желите квалитетне плодове, потребно је калемљење након годину дана, на окце. Можда је боље, да набавите калемљени лимун који већ има зелене и зреле плодове и по који цветић.


Размножавање резницама је такође добар начин. Изаберите квалитетну резницу, убодите је у тресет, ставите на светло место и покријте најлоном који ћете откривати сваког дана у трајању од око 5 минута. Након отприлике 6 недеља, лимун ће почети да расте и тада се најлон скида.


На три до четири године, лимун који је млад, треба да се пресади а крошња да се ореже. Такође, искористите пресађивање да промените земљу тако што ћете користити мешавину тресета, компоста и мало песка. На дно посуде ставите мало шљунка или керамичких комадића. Врло велика, старија лимунова стабла, се више не пресађују, већ је потребно само мењање земље и то површинског слоја. Редовно орезивање сваке године допринеће да се крошња лепо формира, посебно ако је лимун још млад.Познато је да је лимун осетљив на лиснате, штитасте и вунасте ваши. Чим се појаве ове штеточине, одмах ставите ваше дрво лимуна под туш, а онда нанесите инсектицид који ће Вам препоручити у пољопривредној апотеци. Немојте да чекате са лечењем јер ће оно бити мање успешно када листови почну да се коврџају.


Немојте се бојити да ће лимун негативно утицати на ваздух у кући, на против, лимун је биљка која дезинфикује средину у којој расте. Ако поштујете све наведене смернице, лимун ће Вам цветати и давати плодове сваке године. Правилна нега коју ћете му пружити, омогућиће да дрво лимуна живи и до 20 година.

Текст преузет са http://saznajlako.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca