Zdrava Srbija Instagram

Kako gajiti citruse u kući


Voćarstvo, 19.12.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareIako je limun suptropska zimzelena biljka, može se gajiti i u našim krajevima ali uz posebnu brigu i pažnju. Svojim svetlozelenim listovima, belim cvetovima i mirisnim žutim plodovima, uneće vedrinu u svaki dom. Gajenje limuna u kući ne bi trebalo da bude težak posao, ako pratite savete stručnjaka jer postoje neka pravila za pravilan uzgoj koja morate poštovati.


Limun traži dosta svetlosti pa zato birajte mesto u sobi koje gleda na jug ili jugoistok. Ako baš imate problem sa svetlošću u stanu, možete iskoristiti fluorescentnu svetiljku od 40 vati.


Ako je Vaš limun smešten u relativno tamnoj prostoriji, zalivajte ga na dve nedelje. Ako ga držite u toploj i svetloj prostoriji, zalivanje je neophodno svake nedelje. Pošto drvo limuna ne podnosi suv vazduh, obavezno mu prskajte lišće više puta sedmično. Inače, zalivanje limuna treba da bude umereno, kada je u pitanju količina vode. Zimi zalivajte vaš limun na desetak dana, a leti svakog dana, naravno, uz prskanje listova. Najoptimalnije je zalivanje kišnicom i mekom vodom. Nikako ne koristite hladnu, već mlaku vodu, inače će listovi početi polako da opadaju.


Leto bi limun trebalo da provede na balkonu, u bašti ili na terasi. Stavite ga na sunčano mesto, ali ga obavezno unesite u kuću pre prvih jutarnjih mrazeva. U slučaju da nemate terasu ni vrt, limun može i leti ostati u kući, ali uz redovno provetravanje prostorije u kojoj ga držite uz zalivanje na oko 5 dana.


Mrazevi oštećuju stablo drveta limuna pa nikako ne treba dozvoliti da bude na velikim hladnoćama. Stavite ga u predsoblje, ali nikako u podrum. Optimalni uslovi tokom zime za kućni limun podrazumevaju temperaturu od 7 do 13 stepeni i dosta svetlosti. Minimalno ga zalivajte, tek da se zemlja ne bi osušila. Ako tokom zime preterate sa zalivanjem, biljka može da istruli i ugine.


Inače, limun zimi neće rasti u visinu, neće listati već je u posebnoj fazi odmaranja. Jedino će cvetati ako ga držite u toploj prostoriji, ali ni tada neće da zametne plodove. U toku zime ne raste, ne lista, niti zameće plodove, već se odmara.


Saksija sa limunom bi trebalo da se stavi na podmetač sa šljunkom. Šljunak u posudama ili podmetačima će omogućiti drenažu i sprečiti gubitak vlage. Tokom perioda vegetacije, neophodno je prihranjivanje biljke dva puta sedmično. Đubrite ga gnojivom za citrusne biljke u poznu zimu i početkom proleća.


Zemlja za limun mora se promeniti na dve godine. Izvucite biljku limuna sa sve korenom iz saksije, zatim napunite saksiju novom zemljom do polovine visine saksije, sabijte je i umetnite koren koji ćete zatrpati zemljom do visine od oko 10 cm stabla. Nakon toga, važno je da se limun dobro zalije.


Najlakše je razmnožavanje limuna putem semena, ali ako želite kvalitetne plodove, potrebno je kalemljenje nakon godinu dana, na okce. Možda je bolje, da nabavite kalemljeni limun koji već ima zelene i zrele plodove i po koji cvetić.


Razmnožavanje reznicama je takođe dobar način. Izaberite kvalitetnu reznicu, ubodite je u treset, stavite na svetlo mesto i pokrijte najlonom koji ćete otkrivati svakog dana u trajanju od oko 5 minuta. Nakon otprilike 6 nedelja, limun će početi da raste i tada se najlon skida.


Na tri do četiri godine, limun koji je mlad, treba da se presadi a krošnja da se oreže. Takođe, iskoristite presađivanje da promenite zemlju tako što ćete koristiti mešavinu treseta, komposta i malo peska. Na dno posude stavite malo šljunka ili keramičkih komadića. Vrlo velika, starija limunova stabla, se više ne presađuju, već je potrebno samo menjanje zemlje i to površinskog sloja. Redovno orezivanje svake godine doprineće da se krošnja lepo formira, posebno ako je limun još mlad.Poznato je da je limun osetljiv na lisnate, štitaste i vunaste vaši. Čim se pojave ove štetočine, odmah stavite vaše drvo limuna pod tuš, a onda nanesite insekticid koji će Vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci. Nemojte da čekate sa lečenjem jer će ono biti manje uspešno kada listovi počnu da se kovrdžaju.


Nemojte se bojiti da će limun negativno uticati na vazduh u kući, na protiv, limun je biljka koja dezinfikuje sredinu u kojoj raste. Ako poštujete sve navedene smernice, limun će Vam cvetati i davati plodove svake godine. Pravilna nega koju ćete mu pružiti, omogućiće da drvo limuna živi i do 20 godina.

Tekst preuzet sa http://saznajlako.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca