Zdrava Srbija Instagram

Развитак плодова брескве


Воћарство, 14.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Плодови бресака се развијају из оплођених цветова, изузетно у неких сорти партенокарпно (без оплодње). Они у свом развитку пролазе кроз више етапа.

-У првој етапи ћелије се интензивно умножавају митотичном деобом у заметнутом (завезаном) плоду. Она траје, зависно од сорте и услова успевања брескве, 3 – 5 недеља; у сорти раног зрења је краћа, а у сорти касног зрења је дужа. За време ове етапе дрво брескве треба да је обезбеђено са потребним азотним, фосрофним и калијумовим ђубривима. Врши се проређивање плодова.

-У другој етапи се издвајају по функцији поједини слојеви ћелија у ткива. Почињу да се оцртавају поједини слојеви будућег месног дела плода и увећавају се делови будућег семена. Ова етапа траје, зависно од сорте, 3 – 4 недеље. У овој етапи развитка плодова треба извршити последње допунско проређивање плодова, ако је у првом проређивању остављено много на појединим гранчицама.

-У трећој етапи настаје нагло повећавање запремине ћелија и парнхимског ткива у меснатом делу плодова, у коме се нагомилавају резервне хранљиве материје (скроб, енцими,витамини, киселине, гликозиди, протопектини, минералне материје, хормони раста и др.). Дужа суша у то време смањује меснати део плода, а коштице су крупније. Плодови остају ситни и лошег су укуса. Меснати део плода у то време има велику способност пораста. Једно заливање у то време повећава тежину плодова за 30% у односу на незаливане брескве. Ова етапа траје око месец дана.

-У четвртој етапи од скроба и других резервних материја постају шећери, боје, мириси и ли једноставно речено, плод почиње да сазрева. Ова етапа је отегнута у сорти раног зрења и траје око 15 – 20 дана, а у сорти касног зрења је знатно краћа. У овој етапи се мења зелена боја плодова у крем или наранџасту. За даља тржишта и за компоте плодове треба брати у овој етапи.

-У петој етапи протопектин се хидролизира на пектин. Зидови меснатог дела плода омекшавају, плод постаје мекан и неспособан за дужи транспорт и за дуже чување. На крају ове етапе плод потамни, а у меснатом делу се ствара алкохол, нарочито око коштице. Ова се етапа развитка плодова назива још и одумирање плодова (презрелост). Она је знатно краћа на повишеној температури у сорти раног зрења, а у дужа је у сорти касног зрења на температури око нуле.

Према трајању развитка плодова брескве се деле на: врло ране (које сазревају — средином јуна), а плод им се развија 65—75 дана, средње ране 80-90 дана, средње касне 90-120 дана, касне 130-140 дана и врло касне преко 150 дана.Проф. др Владислав Огњанов


Bookmark and Share

Mala Pijaca