Zdrava Srbija Instagram

Razvitak plodova breskve


Voćarstvo, 14.05.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and SharePlodovi bresaka se razvijaju iz oplođenih cvetova, izuzetno u nekih sorti partenokarpno (bez oplodnje). Oni u svom razvitku prolaze kroz više etapa.

-U prvoj etapi ćelije se intenzivno umnožavaju mitotičnom deobom u zametnutom (zavezanom) plodu. Ona traje, zavisno od sorte i uslova uspevanja breskve, 3 – 5 nedelja; u sorti ranog zrenja je kraća, a u sorti kasnog zrenja je duža. Za vreme ove etape drvo breskve treba da je obezbeđeno sa potrebnim azotnim, fosrofnim i kalijumovim đubrivima. Vrši se proređivanje plodova.

-U drugoj etapi se izdvajaju po funkciji pojedini slojevi ćelija u tkiva. Počinju da se ocrtavaju pojedini slojevi budućeg mesnog dela ploda i uvećavaju se delovi budućeg semena. Ova etapa traje, zavisno od sorte, 3 – 4 nedelje. U ovoj etapi razvitka plodova treba izvršiti poslednje dopunsko proređivanje plodova, ako je u prvom proređivanju ostavljeno mnogo na pojedinim grančicama.

-U trećoj etapi nastaje naglo povećavanje zapremine ćelija i parnhimskog tkiva u mesnatom delu plodova, u kome se nagomilavaju rezervne hranljive materije (skrob, encimi,vitamini, kiseline, glikozidi, protopektini, mineralne materije, hormoni rasta i dr.). Duža suša u to vreme smanjuje mesnati deo ploda, a koštice su krupnije. Plodovi ostaju sitni i lošeg su ukusa. Mesnati deo ploda u to vreme ima veliku sposobnost porasta. Jedno zalivanje u to vreme povećava težinu plodova za 30% u odnosu na nezalivane breskve. Ova etapa traje oko mesec dana.

-U četvrtoj etapi od skroba i drugih rezervnih materija postaju šećeri, boje, mirisi i li jednostavno rečeno, plod počinje da sazreva. Ova etapa je otegnuta u sorti ranog zrenja i traje oko 15 – 20 dana, a u sorti kasnog zrenja je znatno kraća. U ovoj etapi se menja zelena boja plodova u krem ili narandžastu. Za dalja tržišta i za kompote plodove treba brati u ovoj etapi.

-U petoj etapi protopektin se hidrolizira na pektin. Zidovi mesnatog dela ploda omekšavaju, plod postaje mekan i nesposoban za duži transport i za duže čuvanje. Na kraju ove etape plod potamni, a u mesnatom delu se stvara alkohol, naročito oko koštice. Ova se etapa razvitka plodova naziva još i odumiranje plodova (prezrelost). Ona je znatno kraća na povišenoj temperaturi u sorti ranog zrenja, a u duža je u sorti kasnog zrenja na temperaturi oko nule.

Prema trajanju razvitka plodova breskve se dele na: vrlo rane (koje sazrevaju — sredinom juna), a plod im se razvija 65—75 dana, srednje rane 80-90 dana, srednje kasne 90-120 dana, kasne 130-140 dana i vrlo kasne preko 150 dana.Prof. dr Vladislav OgnjanovBookmark and Share

Mala Pijaca