Zdrava Srbija Instagram

Хранљива и употребна вредност јагоде


Воћарство, 26.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Плод јагоде је лепог и привлачног изгеда, сочан са израженом аромом. Садржи многобројне органске и неорганске састојке неопходне нашем организму. Укус плода не зависи само од садржаја укупног шећера у плоду, већ и од врсте и количине појединачних шећера заступљених у структури укупних шећера. Глукоза и фруктоза доминирају у односу на сахарозу а њихов садржај се повећава идући од технолошке ка пуној зрелости.

Међу органским киселинама најзаступљенија је лимунска, затим јабучна а у мањим количинама налази се ћилибарна и фумолна.

Високи садржај је полифенола па се јагода одликује израженим антиоксидативним капацитетом. Јагода представља богат избор аскорбинске киселине чија важност се огледа у спречавању тамњења, обезбојавања плодова и повећања њихове трајности.


Јагода има малу калоричну вредност (100 грама јагоде има око 30-40 калорија) па се користи у разним дијетама.

Јагода се користи при снижавању крвног притиска, смањењу холестерола у крви, избацивању камена из бубрега, терапија шећерне болести као и бељење и чување зуба.
У лековита својства поред плода користе се лист и корен. У листу се поред осталих састојака налази и значајна количина витамина C што га чини корисним у справљању разних мелема и облога.

Сочни плодови јагоде привлаче својим изгледом па треба настојати да се као свежи што чешће нађу на нашим трпезама. Што чешћом употребом плодова јагоде у исхрани подстиче се развој организма, јача његова отпорност и снага.Поред употребе у свежем стању плодови јагоде се доста користе за прераду у индустрији и домаћинству. Поред овога плод јагоде се све више користи у кулинарству. Селекционим радом у оплемењивачким центрима ради са стварању сорте јагоде универзалних особина, како за прераду тако и за употребу у свежем стању.Небојша Брзаковић дипл. инг. пољопривреде


Bookmark and Share

Mala Pijaca