Zdrava Srbija Instagram

Суша


Воћарство, 29.08.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Неповољни временски услови овог лета оставиће трага у свим воћним засадима. Врели ваздух неповољно делујуе на воћке чак и када је земљиште снабдевено влагом. Многи засади у нашим крајевима, нажалост немају систем за наводњавање нити противградне мреже, тако да се у оваквим условима стабла исцрпљују, у младим засадима стабла се суше, а код јагодастих воћних врста које имају плитак коренов систем сушење засада је посебно изражено.

Дефицит воде у другом делу вегетације утиче на превремено сазревање и опадање плодова, лоше формирање цветних заметака, слабије накупљање хранљивих материја услед чега биљке лошије презимљавају. У сушном периоду лишће воћака може одузимати воду из плодова због разлике у осмотском притиску, а као последица тога добијају се ситнији плодови лошијег квалитета.

Штетан утицај неповољних временских услова може се ублажити пре свега наводњавањем, али у овом тренутку треба бити обазрив и при наводњавању јер неправилним наводњавањем се могу нанети још веће штете. Са наводњавањем се требало почети доста раније, пре исушивања земљишта а потом одржавати умерену влажност засада.




Доброј кондицији засада и могућности да стабла лакше поднесу неповољне временске услове осим наводњавања доприноси и примена свих других прописаних помотехничких и агротехничких мера, као што су постављање противградних мрежа или мрежа за засењивање, правилна исхрана уз довољну употребу органских ђубрива, сузбијање корова, обрада земљишта, малчирање и др.


Силвија Хоџић, дипл.инг.пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca