Zdrava Srbija Instagram

Suša


Voćarstvo, 29.08.2015.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Nepovoljni vremenski uslovi ovog leta ostaviće traga u svim voćnim zasadima. Vreli vazduh nepovoljno delujue na voćke čak i kada je zemljište snabdeveno vlagom. Mnogi zasadi u našim krajevima, nažalost nemaju sistem za navodnjavanje niti protivgradne mreže, tako da se u ovakvim uslovima stabla iscrpljuju, u mladim zasadima stabla se suše, a kod jagodastih voćnih vrsta koje imaju plitak korenov sistem sušenje zasada je posebno izraženo.

Deficit vode u drugom delu vegetacije utiče na prevremeno sazrevanje i opadanje plodova, loše formiranje cvetnih zametaka, slabije nakupljanje hranljivih materija usled čega biljke lošije prezimljavaju. U sušnom periodu lišće voćaka može oduzimati vodu iz plodova zbog razlike u osmotskom pritisku, a kao posledica toga dobijaju se sitniji plodovi lošijeg kvaliteta.

Štetan uticaj nepovoljnih vremenskih uslova može se ublažiti pre svega navodnjavanjem, ali u ovom trenutku treba biti obazriv i pri navodnjavanju jer nepravilnim navodnjavanjem se mogu naneti još veće štete. Sa navodnjavanjem se trebalo početi dosta ranije, pre isušivanja zemljišta a potom održavati umerenu vlažnost zasada.




Dobroj kondiciji zasada i mogućnosti da stabla lakše podnesu nepovoljne vremenske uslove osim navodnjavanja doprinosi i primena svih drugih propisanih pomotehničkih i agrotehničkih mera, kao što su postavljanje protivgradnih mreža ili mreža za zasenjivanje, pravilna ishrana uz dovoljnu upotrebu organskih đubriva, suzbijanje korova, obrada zemljišta, malčiranje i dr.


Silvija Hodžić, dipl.ing.polj.



Bookmark and Share

Mala Pijaca