Zdrava Srbija Instagram

Органска производња купине


Воћарство, 30.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Купина успева до надморске висине од 600m. Подноси различите типове земљишта, лако се размножава вегетативним путем. Добра је медоносна паша. Доста је отпорна на болести и штеточине. У пуну родност купина улази у трећој години. Приноси у органској производњи могу бити око 9-15t/hа.

Гајење купине је могуће на брдовитим и мање доступним површинама, тако да се такви терени могу боље искористити. Недостатак код купине је што су плодови осетљиви према транспорту и труљењу па због тога пре бербе морамо знати шта са плодовима. За бербу купине унапред све треба бити припремљено.

Њени плодови имају високу вредност, делују дијетно-профилактички, дијетно-терапеутски и имају заштитну улогу јер у себи садрже киселине, шећер, минерале, пектине, витаминеи др. У прехрамбеној индустрији користи се као одлична сировина за добијање сокова, купинових вина, сирћета, сирупа, џемова, компота, желеа.

Препоручене сорте купине за органску производњу:
Tornfri (само у топлијим подручијима и благим падинама), Loh nes, Čester tornless, Triple craun, Karaka black, Helen (веома отпорна према љубичастој пегавости и већини других болести), Loh taj.
Купини погодују топлији крајеви и јужне експозиције. Најбољи су благи нагиби. Треба јој осигурати влагу. Избалансирано ђубрење и наводњавање повећавају отпорност купине на ниске температуре. Купина не подноси висок садржај калцијума. Нису пожељни јако ветровити предели. Купињаке не подизати покрај дивљих купињака (заједничке болести и штеточине). Купину је могуће узгајати и у сушнијим климатским подручијима али уз систем за наводњавање.


Коришћена литература: Органска производња шљиве, купине и малине, доц.др. Милица Фотирић Акшић


Ана Прокић


Bookmark and Share

Mala Pijaca