Zdrava Srbija Instagram

Комбинација сађења Ораха са другим воћкама и бобичастим јестивим жбуњем


Воћарство, 09.07.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Орах је високо растуће дрво које даје јестиве плодове ораха и уља са високом нутритивном вредношћу за исхрану људи, дивљих и домаћих животиња. Цели плодови су корисни као лековите вермифуге у тинктури алкохола или сирћета. Дрво је врло цењено у столарији. Чак и љуске се користе као индустријски абразиви, тј. шмиргле. Плодно и лепо домаће дрво, украс плодности сваког домаћинства. Додатна погодност је у лаком начину ка природном расађивању у ширим пределима, јер привлачи веверице које плод ораха често закопавају у земљу и забораве.


Орах Комбинација сађења

Са свим овим великим квалитетима ораха постоји проблематика коју треба озбиљно размотрити. Корење Ораха садржи био хемикалију под називом југлон (juglone) који спречава раст многих других врста биљака. На тај начин орах смањује конкуренцију између биљака ка искориштењу храњивих састојака, са очигледном користи. Листови и плодови са љуском ораха, такође садрже југлон, мада у мањим количинама. Утицај овог хербицида простире на око додатних 50% око линије крошње дрвета. Употреба постоји за љуске ораха јер можемо искористити југлон као хербицидални малч у проблематичним областима у којима су биљке постале инвазивне. Ово најбоље функционише на биљкама са плитким системом корења као што су Ива (Glechoma hederacea) или Седмолист (Aegopodium podagraria).

Постоји више врста ораха, укључујући и црни орах (Juglans nigra), енглески орах (Juglans regia), као и (Juglans ailantifolia), (Juglans cinerea x Juglans spp.), (Carya spp) Пекан Орах (Carya illinoinensis). Ово су блиски сродници и деле неке од истих битних ограничења као компатибилност сађења са другим биљкама.

Овде набрајамо јестиве варијетете који се могу садити са орахом и отпорношћу на био хербицид јунглон.

* Дуд (Morus rubra) може смањити ограничавајуће ефекте ораха када засађен у линији крошње између ораха и осетљиве врсте воћки, као нпр. јабуке. Дуд такодје даје јестив плод сличан по изгледу малини и убиром у касно пролеће и недељама након тога. Идеалан за исхрану кокошки у воћњаку.

* Воћке добре за удруживање са орахом су трешња и вишња. Црна трешња (Prunus serotina) и Вишња (Prunus cerasus) су толерантне и могу бити сађене близу ораха. Црна вишња даје мало, јестиво воће. Такође, њена кора се користи за медицински чај. У рано пролеће постаје извор нектара за пчеле и осе, опрашиваче.

* Јестиво жбуње које добро расте са орахом су рибизле (Ribes nigrum – R. rubrum) и огрозди (Ribes uva-crispa). Још један бобичасти жбун користан овде је малина (Rubus idaeus).

* Засадити Гавез (Symphytum officinale) као био акумулатор је добро и такође корисно због пчела које су привучене цвећем од краја пролећа до средине лета. Гавез је традиционално познат као медицински повољан, и користи се за третирање уганућа и код лома костију. Гавез има додатну врлину да обогаћује земљиште азотним бактеријама.* Алум варијетети, кртолсатог цвећа су веома корисни, посебно нарцис (Narcissus spp.) који је потпуно имун на орах. Љиљани (Hemerocallis fulva) такође расту овде.

* Има још јестивих шумских биљака које расту под орахом, нпр. Хостас (Hosta spp.) која даје јестиво лишће у пролеће и укусне цветне пупољаке и цвећа у летњим месецима. Коке их такође не заобилазе.

*Наравно, мента или нана је једна биљака али овај списак се овде не завршава.

Добро је запазити да поред свих изнетих ограничења за комбинације садње испод ораха, увек имамо могућност за подизање уздигнуте леје или гајење поврћа на слами, чиме се проблем сада претвара у решење. Молимо вас да обратите пажњу на графички приказ са напоменом да дизајн пермакултуре узима у обзир поред ораха и комбинације погодне са другим воћкама уз сађење са другим јестивим варијететима.Михаило Вас. НешићТекст преузет са http://blagodatsrbije.org/


Bookmark and Share

Mala Pijaca