Zdrava Srbija Instagram

Kombinacija sađenja Oraha sa drugim voćkama i bobičastim jestivim žbunjem


Voćarstvo, 09.07.2016.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareOrah je visoko rastuće drvo koje daje jestive plodove oraha i ulja sa visokom nutritivnom vrednošću za ishranu ljudi, divljih i domaćih životinja. Celi plodovi su korisni kao lekovite vermifuge u tinkturi alkohola ili sirćeta. Drvo je vrlo cenjeno u stolariji. Čak i ljuske se koriste kao industrijski abrazivi, tj. šmirgle. Plodno i lepo domaće drvo, ukras plodnosti svakog domaćinstva. Dodatna pogodnost je u lakom načinu ka prirodnom rasađivanju u širim predelima, jer privlači veverice koje plod oraha često zakopavaju u zemlju i zaborave.


Orah Kombinacija sađenja

Sa svim ovim velikim kvalitetima oraha postoji problematika koju treba ozbiljno razmotriti. Korenje Oraha sadrži bio hemikaliju pod nazivom juglon (juglone) koji sprečava rast mnogih drugih vrsta biljaka. Na taj način orah smanjuje konkurenciju između biljaka ka iskorištenju hranjivih sastojaka, sa očiglednom koristi. Listovi i plodovi sa ljuskom oraha, takođe sadrže juglon, mada u manjim količinama. Uticaj ovog herbicida prostire na oko dodatnih 50% oko linije krošnje drveta. Upotreba postoji za ljuske oraha jer možemo iskoristiti juglon kao herbicidalni malč u problematičnim oblastima u kojima su biljke postale invazivne. Ovo najbolje funkcioniše na biljkama sa plitkim sistemom korenja kao što su Iva (Glechoma hederacea) ili Sedmolist (Aegopodium podagraria).

Postoji više vrsta oraha, uključujući i crni orah (Juglans nigra), engleski orah (Juglans regia), kao i (Juglans ailantifolia), (Juglans cinerea x Juglans spp.), (Carya spp) Pekan Orah (Carya illinoinensis). Ovo su bliski srodnici i dele neke od istih bitnih ograničenja kao kompatibilnost sađenja sa drugim biljkama.

Ovde nabrajamo jestive varijetete koji se mogu saditi sa orahom i otpornošću na bio herbicid junglon.

* Dud (Morus rubra) može smanjiti ograničavajuće efekte oraha kada zasađen u liniji krošnje između oraha i osetljive vrste voćki, kao npr. jabuke. Dud takodje daje jestiv plod sličan po izgledu malini i ubirom u kasno proleće i nedeljama nakon toga. Idealan za ishranu kokoški u voćnjaku.

* Voćke dobre za udruživanje sa orahom su trešnja i višnja. Crna trešnja (Prunus serotina) i Višnja (Prunus cerasus) su tolerantne i mogu biti sađene blizu oraha. Crna višnja daje malo, jestivo voće. Takođe, njena kora se koristi za medicinski čaj. U rano proleće postaje izvor nektara za pčele i ose, oprašivače.

* Jestivo žbunje koje dobro raste sa orahom su ribizle (Ribes nigrum – R. rubrum) i ogrozdi (Ribes uva-crispa). Još jedan bobičasti žbun koristan ovde je malina (Rubus idaeus).

* Zasaditi Gavez (Symphytum officinale) kao bio akumulator je dobro i takođe korisno zbog pčela koje su privučene cvećem od kraja proleća do sredine leta. Gavez je tradicionalno poznat kao medicinski povoljan, i koristi se za tretiranje uganuća i kod loma kostiju. Gavez ima dodatnu vrlinu da obogaćuje zemljište azotnim bakterijama.* Alum varijeteti, krtolsatog cveća su veoma korisni, posebno narcis (Narcissus spp.) koji je potpuno imun na orah. Ljiljani (Hemerocallis fulva) takođe rastu ovde.

* Ima još jestivih šumskih biljaka koje rastu pod orahom, npr. Hostas (Hosta spp.) koja daje jestivo lišće u proleće i ukusne cvetne pupoljake i cveća u letnjim mesecima. Koke ih takođe ne zaobilaze.

*Naravno, menta ili nana je jedna biljaka ali ovaj spisak se ovde ne završava.

Dobro je zapaziti da pored svih iznetih ograničenja za kombinacije sadnje ispod oraha, uvek imamo mogućnost za podizanje uzdignute leje ili gajenje povrća na slami, čime se problem sada pretvara u rešenje. Molimo vas da obratite pažnju na grafički prikaz sa napomenom da dizajn permakulture uzima u obzir pored oraha i kombinacije pogodne sa drugim voćkama uz sađenje sa drugim jestivim varijetetima.Mihailo Vas. NešićTekst preuzet sa http://blagodatsrbije.org/Bookmark and Share

Mala Pijaca