Zdrava Srbija Instagram

Шта кажу стручњаци о правилној резидби воћњака


Воћарство, 29.10.2020.
Милица Лукић, магистар пољопривреде

Bookmark and Share


Неколико година након садње воћњака, већина воћака израсте у висину или постане неугледно грмље. Kључ успеха за бољи принос воћа по стаблу јесте да све буде редовно и правилно орезано.
Редовно орезивање омогућава да лисна маса има бољу вентилацију и пролазак светлости кроз централни део. Тако ће се смањити појава обољења и напад штеточина, а омогућити обилније формирање родних пупољака и већи род.

Циљ сваког воћара и виноградара је да стабла и чокоти буду здрави, а род добар и квалитетан.

У пракси постоји много различитих метода како је најбоље извршити орезивање воћака. Добре маказе за орезивање су један од главних алата у воћарству и виноградарству. На тај начин добијају се одлични резултати код великог броја различитих врста воћака.

Постоји два основна типа маказа: кукер и бајпас. На нашим просторима заступљена је и подела на мале, велике и професионалне маказе.

Kада је реч о односу цене и квалитета маказа за орезивање, квалитетне маказе морају да имају квалитетну металну опругу која после сваког стиска ручица, враћа маказе у првобитан облик. Од великог је значаја да ли је та опруга прошла специјална тестирања у лабораторијама где машина робот врши стисак опруге, а рачунар броји колико хиљада пута федер може да издржи константан притисак сличан оном на виноградарском пољу без деформитета.

Пре резидбе треба анализирати родност пупољака, односно одредити број пупољака у којима је дошло до нормалног диференцирања цветних елемената, а потом одредити интензитет резидбе.

Kако истичу стручњаци, јабучасте воћне врсте могу се резати од почетка опадања лишћа, па све до пред кретање вегетације, а коштичаве воћке боље је резати када прођу ниске зимске температуре, на крају зиме, пред кретање вегатације.

Kада се исече нешто веће стабло воћке приликом редовног орезивања, важно је да се заштити. Битно је направити раван и помало укошен рез, како би се вода сливала уместо да натапа дрво. Неопходно је пресеке премазати да се не би појавила централна трулеж која би унутра ушла, овлажила дрво и изазвала труљење читавог стабла воћке. Средство које се обично користи за премазивање пресека је калемарски восак у чврстом и течном стању.

Приликом употребе течног воска важно је да буде свеж, течан, да није очврснуо сам од себе. Течни балзам се наноси четкицом или комадом дрвета у танком слоју. Након наношења балзам врло брзо очврсне. Веома је битно да се премажу и странице реза, тако се ствара заштитна капа која штити дрво од трулежи.
Биљку је најбоље премазати одмах након пресецања, али се премазивање може обавити дан или два касније након резидбе.
Након завршене резидбе воће треба заштитити прскањем. Ова мера је изузетно важна, јер на кори и гранама остају презимљујући патогени. Претежно се користе препарати од бакра у комбинацији са минералним уљима.

Стручњаци напомињуда је пожељно да се третмани бакром обављају када је температура у плусу, односно виша од 5°Ц. Третмане не треба радити када је температура у минису како не би дошло до оштећења биљака. Додају и да третман бакром може да се ради од јесени па све до кретања вегетације, односно до фенофазе развоја „мишијих ушију“.

Такође, временски услови у наредна 24 часа морају бити адекватни. Не сме бити ветра или падавина. Требало би биљку прскати детаљно и у великим количинама. Цела биљка мора бити добро „окупана“, дакле цело стабло и све гране. Млаз течности треба да захвати читаву биљку, до најтањих гранчица на којима се налазе јаја многих штеточина, (биљне ваши, гриње, лисне буве...) Такође, млаз течности треба да буде под одређеним, сталним притиском, како би средство доспело у пазухе пупољака и све пукотине и неравнине коре.

Савети стручњака за успешну резидбу воћака:

- Маказе за резање треба да буду оштре;
- Пресеке дебље од 5 центиметара треба премазати воском за калемљење;
- Неопходна је дезинфекција маказа алкохолом, како би се избегло ширење болести;
- Орезано дрво треба уклонити, како би се спречило ширење болести на здраве делове;
- Након резидбе треба извршити зимско прскање воћака природним препаратима.

Требало би редовно да се подмазују маказе за орезивање и да се затежу шрафови на њима како не би дошло до ломљења или пуцања.

Одржавање воћарских маказа своди се на редовно оштрење сечива и то углавном само горњег дела. Оба дела могу се оштрити само код оних маказа које имају преклопно сечиво. Након коришћења маказа, требало би их премазати уљем или неким другим средством за заштиту од корозије.

Сечива квалитетних маказа за орезивање се израђују од квалитетног карбонског челика и погодно је за оштрење након интензивне употребе. Данашњи модели су израђени уз максималну бригу о ергономији, квалитету челика израде, функционалности, оптималном балансу тежине... Расположиви модели баштенских маказа које се називају маказе за орезивање се крећу од класичних до маказа за професионалну употребу.

Милица Лукић, магистар пољопривреде


Bookmark and Share

Mala Pijaca