Zdrava Srbija Instagram

Šta kažu stručnjaci o pravilnoj rezidbi voćnjaka


Voćarstvo, 29.10.2020.
Milica Lukić, magistar poljoprivrede

Bookmark and ShareNekoliko godina nakon sadnje voćnjaka, većina voćaka izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu jeste da sve bude redovno i pravilno orezano.
Redovno orezivanje omogućava da lisna masa ima bolju ventilaciju i prolazak svetlosti kroz centralni deo. Tako će se smanjiti pojava oboljenja i napad štetočina, a omogućiti obilnije formiranje rodnih pupoljaka i veći rod.

Cilj svakog voćara i vinogradara je da stabla i čokoti budu zdravi, a rod dobar i kvalitetan.

U praksi postoji mnogo različitih metoda kako je najbolje izvršiti orezivanje voćaka. Dobre makaze za orezivanje su jedan od glavnih alata u voćarstvu i vinogradarstvu. Na taj način dobijaju se odlični rezultati kod velikog broja različitih vrsta voćaka.

Postoji dva osnovna tipa makaza: kuker i bajpas. Na našim prostorima zastupljena je i podela na male, velike i profesionalne makaze.

Kada je reč o odnosu cene i kvaliteta makaza za orezivanje, kvalitetne makaze moraju da imaju kvalitetnu metalnu oprugu koja posle svakog stiska ručica, vraća makaze u prvobitan oblik. Od velikog je značaja da li je ta opruga prošla specijalna testiranja u laboratorijama gde mašina robot vrši stisak opruge, a računar broji koliko hiljada puta feder može da izdrži konstantan pritisak sličan onom na vinogradarskom polju bez deformiteta.

Pre rezidbe treba analizirati rodnost pupoljaka, odnosno odrediti broj pupoljaka u kojima je došlo do normalnog diferenciranja cvetnih elemenata, a potom odrediti intenzitet rezidbe.

Kako ističu stručnjaci, jabučaste voćne vrste mogu se rezati od početka opadanja lišća, pa sve do pred kretanje vegetacije, a koštičave voćke bolje je rezati kada prođu niske zimske temperature, na kraju zime, pred kretanje vegatacije.

Kada se iseče nešto veće stablo voćke prilikom redovnog orezivanja, važno je da se zaštiti. Bitno je napraviti ravan i pomalo ukošen rez, kako bi se voda slivala umesto da natapa drvo. Neophodno je preseke premazati da se ne bi pojavila centralna trulež koja bi unutra ušla, ovlažila drvo i izazvala truljenje čitavog stabla voćke. Sredstvo koje se obično koristi za premazivanje preseka je kalemarski vosak u čvrstom i tečnom stanju.

Prilikom upotrebe tečnog voska važno je da bude svež, tečan, da nije očvrsnuo sam od sebe. Tečni balzam se nanosi četkicom ili komadom drveta u tankom sloju. Nakon nanošenja balzam vrlo brzo očvrsne. Veoma je bitno da se premažu i stranice reza, tako se stvara zaštitna kapa koja štiti drvo od truleži.
Biljku je najbolje premazati odmah nakon presecanja, ali se premazivanje može obaviti dan ili dva kasnije nakon rezidbe.
Nakon završene rezidbe voće treba zaštititi prskanjem. Ova mera je izuzetno važna, jer na kori i granama ostaju prezimljujući patogeni. Pretežno se koriste preparati od bakra u kombinaciji sa mineralnim uljima.

Stručnjaci napominjuda je poželjno da se tretmani bakrom obavljaju kada je temperatura u plusu, odnosno viša od 5°C. Tretmane ne treba raditi kada je temperatura u minisu kako ne bi došlo do oštećenja biljaka. Dodaju i da tretman bakrom može da se radi od jeseni pa sve do kretanja vegetacije, odnosno do fenofaze razvoja „mišijih ušiju“.

Takođe, vremenski uslovi u naredna 24 časa moraju biti adekvatni. Ne sme biti vetra ili padavina. Trebalo bi biljku prskati detaljno i u velikim količinama. Cela biljka mora biti dobro „okupana“, dakle celo stablo i sve grane. Mlaz tečnosti treba da zahvati čitavu biljku, do najtanjih grančica na kojima se nalaze jaja mnogih štetočina, (biljne vaši, grinje, lisne buve...) Takođe, mlaz tečnosti treba da bude pod određenim, stalnim pritiskom, kako bi sredstvo dospelo u pazuhe pupoljaka i sve pukotine i neravnine kore.

Saveti stručnjaka za uspešnu rezidbu voćaka:

- Makaze za rezanje treba da budu oštre;
- Preseke deblje od 5 centimetara treba premazati voskom za kalemljenje;
- Neophodna je dezinfekcija makaza alkoholom, kako bi se izbeglo širenje bolesti;
- Orezano drvo treba ukloniti, kako bi se sprečilo širenje bolesti na zdrave delove;
- Nakon rezidbe treba izvršiti zimsko prskanje voćaka prirodnim preparatima.

Trebalo bi redovno da se podmazuju makaze za orezivanje i da se zatežu šrafovi na njima kako ne bi došlo do lomljenja ili pucanja.

Održavanje voćarskih makaza svodi se na redovno oštrenje sečiva i to uglavnom samo gornjeg dela. Oba dela mogu se oštriti samo kod onih makaza koje imaju preklopno sečivo. Nakon korišćenja makaza, trebalo bi ih premazati uljem ili nekim drugim sredstvom za zaštitu od korozije.

Sečiva kvalitetnih makaza za orezivanje se izrađuju od kvalitetnog karbonskog čelika i pogodno je za oštrenje nakon intenzivne upotrebe. Današnji modeli su izrađeni uz maksimalnu brigu o ergonomiji, kvalitetu čelika izrade, funkcionalnosti, optimalnom balansu težine... Raspoloživi modeli baštenskih makaza koje se nazivaju makaze za orezivanje se kreću od klasičnih do makaza za profesionalnu upotrebu.

Milica Lukić, magistar poljoprivredeBookmark and Share

Mala Pijaca