Zdrava Srbija Instagram

Гоџи


Воћарство, 21.04.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Lycium barbarum и Lycium chinense


Кинески народ је од давнина говорио о три биљке живота. То су гинсенг, вресак и гоџи бобице. У неколико покрајина Кине и подручја у Тибету, ова биљка расте у природи као самоникла и тај део се зове Гоџи појас и ту је сматрају светом биљком. Годинама уназад ова биљка осваја Америку и Европу и користи се како у исхрани тако и у медицини због својих невероватних састојака.

Гоџи може нарасти од 1 до 3 метра у висину и највише му одговара алкално земљиште. Постоји Lycium chinense која се највише гаји на југу Кине и нешто је нижа, а Lycium barbarum на северу и нешто је виша и има крупнији лист. Подноси високе температуре лети као и хладне зиме са великим минусом. Плод је дугуљаст наранџаст величине од један до два сm. Бобице су препуне семенки. Бобице зрију од јула до октобра и не беру се већ се тресу због брзе оксидације. Сушене су слатке мада се могу јести и сирове. Од њих можемо правити и сок или чај. У Кинеској медицини за чајеве употребљавају лишће и кору Гоџи стабљике.Даје род од треће године. Нису потребна никаква улагања након садње, не тражи заливање, нити га нападају штеточине. Врхове треба закидати тако да се биљка развије у грм, а не да оде у висину. Ако се пусти да оде у висину пре роди али је неотпорна на ветар.

Гоџи јако лепо изгледа и као украсна биљка у врту. У току једне године жбун може и да се утростручи. Одговара му наше климатско подручје те се успешно гаји.

Налази се на првом месту биљака по количини антиоксиданата које поседује у уништавању слободних радикала. У 100 грама гоџи бобица има фантастичних 25.300 јединица четири пута више од трећепласиране шљиве и другопласираног нара.
100 грама гоџи бобица садржи:

* 370 калорија

* 7 витамина (В1, В2, В6, С, А, D, К)

* 21 минерал = цинк, селен, калцијум, калијум ..

* калцијума 112 мг што чини 10% препоручене дневне дозе (пдд), калијума 1132 мг што чини 24% пдд, гвожђа 11 мг што чини 80% пдд, цинка 2 мг што чини 18% пдд , селена 50 мг што чини 91% пдд, витамина B2 01/03 мг што чини 100% пдд, витамина C, око 75 мг што чини 100% пдд

* 18 амино киселина од укупно 20

* 8 полисахарида и 6 моносахарида

* линолну и алфа-линоленску киселину , бета-ситостерол (добар за холестерол)

* 5 каротеноида укључујући бета каротен, зексантин, лутеин, ликопен и криптоксантинЗбог веома доброг извора гвожђа, као и витамина C, употреба гоџија у превенцији сидеропенијске анемије, као и лечења блажих облика анемије, не сме бити изостављена. Висока концентрација селена, витамина С и каротеноида му даје фантастична антиоксидантна својства. Полисахариди омогућавају правилан рад и превенцију болести дебелог црева, поспешују апсорпцију минерала, стабилишу ниво шећера у крви, стимулишу функције имуног апарата. Добар је за вид, штити очи од одумирања жуте пеге изазване деловањем слободних радикала, смирује нервозу, а поспешује и памћење, помаже у заштити од различитих облика рака, добар је за срце и код повишеног крвног притиска, а користи се и у борби с раком грлића материце, за лечење импотенције и увећане простате , код мршављења, јача метаболизам и даје природну слаткоћу, која савршено замењује шећер.


Неко их зове и сретним бобицама зато што се човек добро осећа када их редовно конзумира, утичу на добро расположење, дају телу снагу, издржљивост, виталност и утичу на дуг и здрав живот, дневно их је потребно 10 до 30 g, да би се постигао жељени резултат. Редовно конзумирање гоџи сока који се припрема од црвених гоџи бобица кроз период од 2 недеље побољшава стање организма, побољшава квалитет сна и рад пробавног система.


Као и већина јестивог воћа гоџи не показује токсичност. Дневна доза може да варира од 10 до 100 грама сушеног воћа у зависности од потреба. Дозе преко 100 грама дневно нису препоручљиве.
Најчешће се користи:

- за детоксикацију организма и регенерацију ткива
- против мушке неплодности
- штити јетру и бубрега
- за смиривање нервозе
- поспешује и памћење, продужава животни век и пружа осјећај младости, помаже у заштити од различитих облика рака
- побољшавају циркулацију, опуштају крвне жиле и добро делују на повишен крвни притисак
- против сексуалне дисфункције (импотенције и фригидности) један од највећих афродизијака
- као и за болести простате, појачава лучење тестостерона
- за поправљање вида и заштиту очију од одумирања жуте мрље
- против прераног старења тела (снижава холестерол и шећер у крви, а спречава артериосклерозу и остеопорозу)
- за поправљање имуно-система и јачање виталне енергије
- за отклањање умора, главобоље, зујања у ушима и опште малаксалости и слабости
- код мршављења (јача метаболизам и даје природну слаткоћу, која савршено замењује шећер)
- за спречавање мутације генетског материјала и појаву малигних обољења (инхибира ћелије рака)
антиканцерогено делују код лечења рака грлића матернице, тестиса, плућа, и јетра, а и леукемије.
- јача организам након болести и током реконвалесценције
- за отклањање болова у зглобовима и леђима, дијабетеса.
- позитивно утичу на тен и квалитет коже
- као и код лечења блажих облика анемије
НЕКИ ПОДАЦИ О МАТЕРИЈАМА КОЈЕ САДРЖИ ГОЏИ:


Лутеин има изузетна антиоксидантна својства. Успорава одумирање рожњаче, што је најчешћи узрок слепила код старијих од 65 година. Бета-каротин се у телу претвара у витамин А, важан за здрав вид.

Зеаксантин штити очи од одумирања жуте пеге изазване деловањем слободних радикала. Помаже у заштити од различитих облика рака јер веже станице слободних радикала, чиме се смањује број станица тумора.

Бетаин помоћу којег јетра производи колин који смирује нервозу, превенција је настајању масне јетре, смањује ниво шећера и холестерола у крви, даје заштиту јетри и бубрезима, а поспешује и памћење.

Циперон који је добар за срце и код повишеног крвног притиска, а користи се и у борби с раком грлића матернице.Због веома доброг извора гвожђа , као и витамина Ц , употреба гоџија у превенцији сидеропенијске анемије, као и лечења блажих облика анемије.

Висока концентрација селена ,витамина Ц и каротеноида му даје фантастична антиоксидантна својства.

Физалин који се користи за лечење хепатитиса Б и користи се у борби против леукемије. Бета-ситосерол који има проивупална својства.

Један од важнијих активних састојака гоџи бобица су полисахариди који побољшавају имунолошке функције организма и помажу у борби против болести, хранећи ћелије и спречавајући мутацију ДНК структуре у њима, које је један од највећих узрочника појаве рака.- Гоји садржи 18 од 20 аминокиселина од којих садржи свих 8 есенцијалних, односно оних амоникоселина које је неопходно уносити путем хране јер их организам не ствара сам. У свом саставу има 7 витамина (В1,В2,В6,С,А,D,К), 8 полисахарида и 6 моносахарида. Полисахариди, односно шећерни молекули дугог ланца имају многобројне функције у нашем организму и то :

- омогућавају правилан рад и превенцију болести дебелог црева,
- поспешују апсорпцију минерала,
- стабилишу ниво шећера у крви и
- стимулишу функције имуног апарата.- У свом саставу има и 5 незасићених масних киселина (укључујући и есенцијалне масне киселине), бетаситостерол и друге фитостероле. Бетаситостерол доводи до смањења нивоа холестерола у крви и користи се у превенцији настанка хиперхолестеролемија.- Такође, бетаситостерол игра главну улогу у лечењу бенигног увећања простате. Гоџи садржи и 5 каротеноида укључујући бета каротен, зексантин, лутеин, ликопен и криптоксантин. Око 77% од свих присутних каротеноида припада зексантину , веома моћном антиоксидансу. Кинези су користили гоџи да би спречили настанак разних проблема са видом. Модерна наука приписује заслугу бета каротену и зексантину.- Као и већина јестивог воћа, гоџи не показује токсичност. Дневна доза може да варира од 10 до 100 грама сушеног воћа у зависности од индикација. Дозе преко 100g дневно нису препоручљиве.


- Уопштено гледано, у којим случајевима се користи гоџи? Многоструко побољшава функцију имуног система, побољшава вид и спречава губитак вида, делује протективно на јетру (слично силимарину), доводи до хиперпродукције сперме и сперматозоида, делује као афродизијак, успоставља циркулацију, делује против бактерија и гљивица, спречава настанак анемија услед недостатка гвожђа, делује против оксидативног стреса, успорава старење, побољшава апсорпцију минерала, смањује ниво шећера у крви, смањује ниво холестерола у крви, даје снагу мишићима, за лечење импотенције и увећане простате, код мршављења, јача метаболизам и даје природну слаткоћу, која савршено замењује шећер, спречава раст неких врста тумора и спречава настанак обољења кардиоваскуларног система.КОРИСТЕ СЕ:


• Плодови се беру од августа до октобра, рано ујутру и касно поподне. Пошто се беру само зреле бобице брање можемо изводити до првих мразева. Брање не треба обављати руком, већ трешењем зрелих бобица на простирци, због брзе оксидације. Бобице се простру у танком слоју и суше у хладу или на сунцу. Кад се перикарп набора и смежура, а плод остане мекан, то значи да су суве. Могу се сушити и у сушарама на температури од 40-45°C. Бобице имају слабо кисело-сладак укус. Кад се пробају личе на брусницу или суво грожде.


• Младо лишће се бере у рано пролеће, осуши у хладу или у сушарама и упакује у папирну амбалажу. Користи се за прављање чаја ради терапија у традиционалној кинеској медицини. Свеже младо лишће и изданци гоџија користе се као зелено поврће те могу послужити као додатак супама и чорбама. Потребно их је само добро опрати и термички обрадити.


• Кора са корена прикупља се у пролеће и јесен. Корен се откопа, затим се добро опере и са њега се скине кора која се суши на сунцу или у сушари. Осушена кора са корена гоџија користи се за лечење инфламаторних и кожних болести.


Bookmark and Share

Mala Pijaca