Zdrava Srbija Instagram

Godži


Voćarstvo, 21.04.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareLycium barbarum i Lycium chinense


Kineski narod je od davnina govorio o tri biljke života. To su ginseng, vresak i godži bobice. U nekoliko pokrajina Kine i područja u Tibetu, ova biljka raste u prirodi kao samonikla i taj deo se zove Godži pojas i tu je smatraju svetom biljkom. Godinama unazad ova biljka osvaja Ameriku i Evropu i koristi se kako u ishrani tako i u medicini zbog svojih neverovatnih sastojaka.

Godži može narasti od 1 do 3 metra u visinu i najviše mu odgovara alkalno zemljište. Postoji Lycium chinense koja se najviše gaji na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum na severu i nešto je viša i ima krupniji list. Podnosi visoke temperature leti kao i hladne zime sa velikim minusom. Plod je duguljast narandžast veličine od jedan do dva sm. Bobice su prepune semenki. Bobice zriju od jula do oktobra i ne beru se već se tresu zbog brze oksidacije. Sušene su slatke mada se mogu jesti i sirove. Od njih možemo praviti i sok ili čaj. U Kineskoj medicini za čajeve upotrebljavaju lišće i koru Godži stabljike.Daje rod od treće godine. Nisu potrebna nikakva ulaganja nakon sadnje, ne traži zalivanje, niti ga napadaju štetočine. Vrhove treba zakidati tako da se biljka razvije u grm, a ne da ode u visinu. Ako se pusti da ode u visinu pre rodi ali je neotporna na vetar.

Godži jako lepo izgleda i kao ukrasna biljka u vrtu. U toku jedne godine žbun može i da se utrostruči. Odgovara mu naše klimatsko područje te se uspešno gaji.

Nalazi se na prvom mestu biljaka po količini antioksidanata koje poseduje u uništavanju slobodnih radikala. U 100 grama godži bobica ima fantastičnih 25.300 jedinica četiri puta više od trećeplasirane šljive i drugoplasiranog nara.
100 grama godži bobica sadrži:

* 370 kalorija

* 7 vitamina (V1, V2, V6, S, A, D, K)

* 21 mineral = cink, selen, kalcijum, kalijum ..

* kalcijuma 112 mg što čini 10% preporučene dnevne doze (pdd), kalijuma 1132 mg što čini 24% pdd, gvožđa 11 mg što čini 80% pdd, cinka 2 mg što čini 18% pdd , selena 50 mg što čini 91% pdd, vitamina B2 01/03 mg što čini 100% pdd, vitamina C, oko 75 mg što čini 100% pdd

* 18 amino kiselina od ukupno 20

* 8 polisaharida i 6 monosaharida

* linolnu i alfa-linolensku kiselinu , beta-sitosterol (dobar za holesterol)

* 5 karotenoida uključujući beta karoten, zeksantin, lutein, likopen i kriptoksantinZbog veoma dobrog izvora gvožđa, kao i vitamina C, upotreba godžija u prevenciji sideropenijske anemije, kao i lečenja blažih oblika anemije, ne sme biti izostavljena. Visoka koncentracija selena, vitamina S i karotenoida mu daje fantastična antioksidantna svojstva. Polisaharidi omogućavaju pravilan rad i prevenciju bolesti debelog creva, pospešuju apsorpciju minerala, stabilišu nivo šećera u krvi, stimulišu funkcije imunog aparata. Dobar je za vid, štiti oči od odumiranja žute pege izazvane delovanjem slobodnih radikala, smiruje nervozu, a pospešuje i pamćenje, pomaže u zaštiti od različitih oblika raka, dobar je za srce i kod povišenog krvnog pritiska, a koristi se i u borbi s rakom grlića materice, za lečenje impotencije i uvećane prostate , kod mršavljenja, jača metabolizam i daje prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer.


Neko ih zove i sretnim bobicama zato što se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, utiču na dobro raspoloženje, daju telu snagu, izdržljivost, vitalnost i utiču na dug i zdrav život, dnevno ih je potrebno 10 do 30 g, da bi se postigao željeni rezultat. Redovno konzumiranje godži soka koji se priprema od crvenih godži bobica kroz period od 2 nedelje poboljšava stanje organizma, poboljšava kvalitet sna i rad probavnog sistema.


Kao i većina jestivog voća godži ne pokazuje toksičnost. Dnevna doza može da varira od 10 do 100 grama sušenog voća u zavisnosti od potreba. Doze preko 100 grama dnevno nisu preporučljive.
Najčešće se koristi:

- za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva
- protiv muške neplodnosti
- štiti jetru i bubrega
- za smirivanje nervoze
- pospešuje i pamćenje, produžava životni vek i pruža osjećaj mladosti, pomaže u zaštiti od različitih oblika raka
- poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro deluju na povišen krvni pritisak
- protiv seksualne disfunkcije (impotencije i frigidnosti) jedan od najvećih afrodizijaka
- kao i za bolesti prostate, pojačava lučenje testosterona
- za popravljanje vida i zaštitu očiju od odumiranja žute mrlje
- protiv preranog starenja tela (snižava holesterol i šećer u krvi, a sprečava arteriosklerozu i osteoporozu)
- za popravljanje imuno-sistema i jačanje vitalne energije
- za otklanjanje umora, glavobolje, zujanja u ušima i opšte malaksalosti i slabosti
- kod mršavljenja (jača metabolizam i daje prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer)
- za sprečavanje mutacije genetskog materijala i pojavu malignih oboljenja (inhibira ćelije raka)
antikancerogeno deluju kod lečenja raka grlića maternice, testisa, pluća, i jetra, a i leukemije.
- jača organizam nakon bolesti i tokom rekonvalescencije
- za otklanjanje bolova u zglobovima i leđima, dijabetesa.
- pozitivno utiču na ten i kvalitet kože
- kao i kod lečenja blažih oblika anemije
NEKI PODACI O MATERIJAMA KOJE SADRŽI GODžI:


Lutein ima izuzetna antioksidantna svojstva. Usporava odumiranje rožnjače, što je najčešći uzrok slepila kod starijih od 65 godina. Beta-karotin se u telu pretvara u vitamin A, važan za zdrav vid.

Zeaksantin štiti oči od odumiranja žute pege izazvane delovanjem slobodnih radikala. Pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer veže stanice slobodnih radikala, čime se smanjuje broj stanica tumora.

Betain pomoću kojeg jetra proizvodi kolin koji smiruje nervozu, prevencija je nastajanju masne jetre, smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi, daje zaštitu jetri i bubrezima, a pospešuje i pamćenje.

Ciperon koji je dobar za srce i kod povišenog krvnog pritiska, a koristi se i u borbi s rakom grlića maternice.Zbog veoma dobrog izvora gvožđa , kao i vitamina C , upotreba godžija u prevenciji sideropenijske anemije, kao i lečenja blažih oblika anemije.

Visoka koncentracija selena ,vitamina C i karotenoida mu daje fantastična antioksidantna svojstva.

Fizalin koji se koristi za lečenje hepatitisa B i koristi se u borbi protiv leukemije. Beta-sitoserol koji ima proivupalna svojstva.

Jedan od važnijih aktivnih sastojaka godži bobica su polisaharidi koji poboljšavaju imunološke funkcije organizma i pomažu u borbi protiv bolesti, hraneći ćelije i sprečavajući mutaciju DNK strukture u njima, koje je jedan od najvećih uzročnika pojave raka.- Goji sadrži 18 od 20 aminokiselina od kojih sadrži svih 8 esencijalnih, odnosno onih amonikoselina koje je neophodno unositi putem hrane jer ih organizam ne stvara sam. U svom sastavu ima 7 vitamina (V1,V2,V6,S,A,D,K), 8 polisaharida i 6 monosaharida. Polisaharidi, odnosno šećerni molekuli dugog lanca imaju mnogobrojne funkcije u našem organizmu i to :

- omogućavaju pravilan rad i prevenciju bolesti debelog creva,
- pospešuju apsorpciju minerala,
- stabilišu nivo šećera u krvi i
- stimulišu funkcije imunog aparata.- U svom sastavu ima i 5 nezasićenih masnih kiselina (uključujući i esencijalne masne kiseline), betasitosterol i druge fitosterole. Betasitosterol dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi i koristi se u prevenciji nastanka hiperholesterolemija.- Takođe, betasitosterol igra glavnu ulogu u lečenju benignog uvećanja prostate. Godži sadrži i 5 karotenoida uključujući beta karoten, zeksantin, lutein, likopen i kriptoksantin. Oko 77% od svih prisutnih karotenoida pripada zeksantinu , veoma moćnom antioksidansu. Kinezi su koristili godži da bi sprečili nastanak raznih problema sa vidom. Moderna nauka pripisuje zaslugu beta karotenu i zeksantinu.- Kao i većina jestivog voća, godži ne pokazuje toksičnost. Dnevna doza može da varira od 10 do 100 grama sušenog voća u zavisnosti od indikacija. Doze preko 100g dnevno nisu preporučljive.


- Uopšteno gledano, u kojim slučajevima se koristi godži? Mnogostruko poboljšava funkciju imunog sistema, poboljšava vid i sprečava gubitak vida, deluje protektivno na jetru (slično silimarinu), dovodi do hiperprodukcije sperme i spermatozoida, deluje kao afrodizijak, uspostavlja cirkulaciju, deluje protiv bakterija i gljivica, sprečava nastanak anemija usled nedostatka gvožđa, deluje protiv oksidativnog stresa, usporava starenje, poboljšava apsorpciju minerala, smanjuje nivo šećera u krvi, smanjuje nivo holesterola u krvi, daje snagu mišićima, za lečenje impotencije i uvećane prostate, kod mršavljenja, jača metabolizam i daje prirodnu slatkoću, koja savršeno zamenjuje šećer, sprečava rast nekih vrsta tumora i sprečava nastanak oboljenja kardiovaskularnog sistema.KORISTE SE:


• Plodovi se beru od avgusta do oktobra, rano ujutru i kasno popodne. Pošto se beru samo zrele bobice branje možemo izvoditi do prvih mrazeva. Branje ne treba obavljati rukom, već trešenjem zrelih bobica na prostirci, zbog brze oksidacije. Bobice se prostru u tankom sloju i suše u hladu ili na suncu. Kad se perikarp nabora i smežura, a plod ostane mekan, to znači da su suve. Mogu se sušiti i u sušarama na temperaturi od 40-45°C. Bobice imaju slabo kiselo-sladak ukus. Kad se probaju liče na brusnicu ili suvo grožde.


• Mlado lišće se bere u rano proleće, osuši u hladu ili u sušarama i upakuje u papirnu ambalažu. Koristi se za pravljanje čaja radi terapija u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sveže mlado lišće i izdanci godžija koriste se kao zeleno povrće te mogu poslužiti kao dodatak supama i čorbama. Potrebno ih je samo dobro oprati i termički obraditi.


• Kora sa korena prikuplja se u proleće i jesen. Koren se otkopa, zatim se dobro opere i sa njega se skine kora koja se suši na suncu ili u sušari. Osušena kora sa korena godžija koristi se za lečenje inflamatornih i kožnih bolesti.Bookmark and Share

Mala Pijaca