Zdrava Srbija Instagram

Sadnja lukovičastog cveća


Cveće, 08.09.2014.
Saša Bugarčić

Bookmark and ShareBaštenski centri, poljoprivredne trgovine i cvećare svake jeseni nam nude lukovice šafrana, zumbula, narcisa, lala, ozimica, visibaba i ostalih vrsta lukovičastog cveća otpornih na niske temperature. Kupite li ih, posadite ih najkasnije do kraja oktobra - do sadnje neka budu na hladnom - kako bi lukovice imale dovoljno vremena da do zime razviju dobar korenov sistem. Ipak ne valja ih posaditi ni prerano, jer bi za toplog vremena mogli početi da rastu i nadzemni delovi biljke pa posle stradati od mraza. Pri kupovini birajte samo zdrave i neoštećene lukovice i pazite da na njima ne bude mrlja ni sivkastih micelija gljivica. Cvetne lukovice posadite na osunčane gredice na kojima u protekle dve, tri godine niste uzgajali lukovičasto cveće. U tlu, naime, nekoliko godina može da preživi gljivica koja na lukovicama uzrokuje sivu plesan, lat. Botritis. Bolest je češća u senovitim delovima bašte i na vlažnim nepropusnim zemljištima na kojima se posle kiše voda dugo zadržava. Gljivične su bolesti česte i na zemljištima obilno pođubrenim azotnim đubrivima. Zato za đubrenje lukovičastog cveća uvek birajte samo zrelo kompostirano, a ne sveže stajsko đubrivo, kao i mineralna đubriva sa većim udelom fosfora i kalijuma.


Lukovičasto cveće najbolje uspeva na propusnom, peskovito-ilovastom zemljištu sa mnogo humusa. Praznu leju duboko okopajte, pa je pripremite za sadnju tako što površinski sloj tla iskopate i odvojite u kolica. Tlo pospite slojem peska, pa u njega čvrsto utisnite lukovice. Bacite li lukovice nasumično na pripremljenu površinu pa ih posadite onde gde padnu, gredica će u proleće delovati prirodnije. Zemlji koju ste odvojili u kolica dodajte tri šake mineralnog đubriva i najmanje 10 litara komposta ili treseta. Sve dobro pomešajte motikom u kolicima, dobijenom mešavinom prekrijte lukovice, pa površinu gredice lagano pritisnite. Pojedine vrste sadite u grupama usklađujući ih prema visini.Osim u posebnu cvetnu gredicu, lukovičasto cveće možete posaditi i na utrini, u kamenjaru, među dvogodišnje biljke, oko trajnog i ukrasnog žbunja, uz višegodišnje povrće kao i pod voćke i ukrasno drveće, koristeći posebnu cilindričnu sadilicu za pojedinačnu sadnju. Sitne lukovice možete posaditi i pomoću uske duguljaste konzerve kojoj odstranite poklopac i dno. Kada sadilicom napravite rupu, na dno stavite malo peska, kako ispod lukovica ne bi ostao vazdušni jastuk. Ne stavljajte ispod lukovica kompost jer će on predugo zadržavati vlagu.


Pri sadnji pazite na najpovoljniju dubinu za svaku vrstu lukovičastog cveća, pridržavajući se pravila da lukovica mora biti prekrivena slojem zemlje koji je dvostruko deblji od njene visine. Želite li ih ostavili na istom mestu nekoliko godina, posobno ako je tlo jako suvo i peskovito, dubina sadnje može biti i malo veća od uobičajene. U hladnijim planinskim krajevima, posebno ako je zima duga i oštra, tlo nakon sadnje prekrijte slojem lišća, komposta ili treseta. I čekajte proleće, kad će lukovičasto cveće zasijati u punom sjaju.

Tekst preuzet sa http://staravrtlarica.blogspot.com/Bookmark and Share

Mala Pijaca